Het is ongeveer tien jaar geleden dat de ideeën van Het Nieuwe Telen in de vakmedia voor het eerst werden belicht. In die periode zijn talloze onderzoeksprojecten uitgevoerd om aan dit begrip invulling te geven.

Hoewel het volgens het programma Kas als Energiebron technisch inmiddels mogelijk is om 30 tot 40% te besparen op energie, is slechts een aantal pioniers aan de slag gegaan met de beschikbaar gekomen nieuwe technieken. De vroege volgers nemen een afwachtende houding aan.

Kloof tussen pioniers en vroege volgers

Weliswaar kampt de glastuinbouw nog steeds met de gevolgen van de economische wending, maar dat blijkt niet de enige reden om terughoudend te zijn bij investeringen. Dat stelt LEI-onderzoeker Jan Buurma in de maart-editie van Onder Glas. Is er eigenlijk wel goed geluisterd naar ondernemers, zo vraagt hij zich hardop af. Hij concludeert dat er een kloof bestaat tussen pioniers en vroege volgers. “De pioniers pakken de nieuwste beschikbare technieken op, maar de vroege volgers nemen geen risico’s. Zij willen eerst duidelijk antwoord op basisvragen over verdamping en vochtafvoer”, aldus Buurma.

Lees het hele artikel in de komende editie van Onder Glas. Die verschijnt op donderdag 13 maart a.s. Daarin ook een bescheiden terugblik op 10 jaar Onder Glas. Het is deze maand namelijk precies tien jaar geleden dat de eerste editie verscheen.

Tekst: Roger Abbenhuijs, beeld Wilma Slegers