Van Uffelen Flowers hield op zaterdag 16 april een open dag om haar nieuw opgeleverde chrysantenkas van vier hectare aan de Herenwerf in Maasland te laten zien, samen met bouwers en installateurs.

De nieuw ontworpen kas is gerealiseerd door Technokas. Het kasdek is uitgevoerd met diffuus glas (haze-factor 70). Ook bijzonder is de dubbele scherminstallatie van Svensson (Harmony 2515) en van Bonar (energiebesparend verduisteringsdoek), uitgevoerd door Huisman Scherming. De belichtingsinstallatie is afkomstig van Hortilux Schréder (1.000 Watt SON-T diepstralers, 10.000 lux), de watertechnische installatie en overige elektro van Stolze.

Het Nieuwe Telen

De kas is voorbereid op luchtbehandelingskasten voor het mengen van binnen- en buitenlucht in het kader van ‘Het Nieuwe Telen’. “Hiermee kan je ongeveer een keer per uur de hele kasinhoud verversen”, verklaart Hans van Tilborgh van Technokas. “Het vervangt de luchtramen niet, maar is daar een aanvulling op.” Voordat de binnenlucht via een slurf de kas in wordt geblazen, wordt deze opgewarmd naar het kasniveau. Dit om klimaatverschillen in de kas te voorkomen.
Er wordt hier geen warmteterugwinning toegepast, zoals in de ID-kas van tomatenteler Ted Duijvesteijn. “Dan ga je gelijk naar een veel complexer systeem. Het bespaart ook energie. In combinatie met het dubbele scherm in de kas kun je hiermee ten opzichte van een conventionele chrysantenkas 30 tot 40 procent energie besparen”, aldus Van Tilborgh.

Bedrijfsruimten

Naast de kas leverde Technokas ook de hijsverwarming en de bedrijfsruimten van Van Uffelen Flowers, een ontwerp van architectenbureau Poortinga & Zwinkels. Volgens architect Hester Poortinga wilde Van Uffelen met het nieuwe pand aansluiten bij de merkidentiteit en -waarden van Zentoo: transparant, verbindend en vernieuwend. Zentoo is het handelsmerk waaronder de chrysanten van Van Uffelen worden verkocht. Fides en Deliflor leveren de rassen.
Andere technische hoogstandjes bij Van Uffelen Flowers zijn de volautomatische spuitboom van Robur, de perspottenpootmachine van ISO Group en de oogstmachine van Bercomex. De chrysanten worden via transportbanden ondergronds naar de schuur getransporteerd. De koelfaciliteiten met précoolers zijn geleverd door Hamelink Koeling.

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen