“Het klopt dat we alweer uitbreiden met belichting”, zegt tomatenteler Wim Peters uit Someren. In Onder Glas van augustus vertelde hij over de eerste ervaring met SON-T-lampen in combinatie met één streng LED-modules. Hij installeerde 117 mmol/m2/s toplicht en 55 mmol/m2/s tussenlicht. Dat was op het bedrijf met Romatomaten (Prunus). Op het andere bedrijf (8,6 ha), waar hij Campari (Tasty Tom) teelt, komt nu op 3,4 ha een gelijkwaardige installatie te hangen.

Hij startte de eerste belichte teelt met een plantafstand van 2,3 stengels/m2, met een geënte, getopte plant. De eindafstand is 4,2 stengels/m2. Met name in de zomer bleek die stengeldichtheid te hoog. “We hebben daarvan veel geleerd. Het gemiddeld vruchtgewicht zakte terug naar 90 gram. Komende teelt moet dit naar 100 gram. Daarom starten we het nieuwe seizoen met 2,6 stengels/m2, maar de eindafstand wordt in twee stappen 3,9 stengels/m2.” Daarvoor moet hij de druppelinstallatie aanpassen.
Met de ervaring van het afgelopen jaar in het achterhoofd gaat Peters nu Tasty Tom tomaten telen met hybride belichting. “Daarbij is het juist weer de kunst om het gemiddeld vruchtgewicht niet te hoog op te laten lopen.”

Pieternel van Velden