Ondernemen is continu keuzes maken en altijd op zoek blijven naar het optimale resultaat. Dat blijft steeds een terugkerende strijd, wat het vak ook zo boeiend maakt.

Zeker op het gebied van substraat is deze strijd van toepassing. Ik ben gewend om op kokos te telen. Dit heeft als grote voordeel de vegetatieve start, zodat we gemakkelijk zelf kunnen opkweken in plaats van dat uit te moeten besteden aan een opkweekbedrijf. Het nadeel is dat kokos een natuurproduct is, waardoor het elk jaar weer afwachten is wat er wordt geleverd. De ene keer is het product veel verser dan de andere keer. Dat heeft direct invloed op de pH.

De grofheid van de kokosvezels is erg bepalend voor het vasthouden van vocht en daarmee ook weer van invloed op de drain pH. Die pH is voor ons erg belangrijk voor een goede opname van meststoffen, zodat de plant geen gebreksverschijnselen gaat vertonen. Het grote aantal verschillende soorten en rassen, wat kenmerkend is voor de gerberateelt, maakt het dubbel zo lastig. Bij metingen van de drain pH per soort kan dit, ondanks dezelfde zending kokos, enorm afwijken. Dat bemoeilijkt de sturing van de ideale voeding.
Om deze verschillen proberen te verkleinen, heb ik voor de nieuwbouw, die nu wordt gerealiseerd, gekozen voor steenwol. Die keuze was zeker geen gemakkelijke, maar de stabiliteit en uniformiteit van het product en daarnaast de ontwikkelingen op gebied van het langer vasthouden van vocht hebben uiteindelijk de doorslag gegeven. Dat maakt de opkweek op eigen bedrijf namelijk gemakkelijker.

Bij de aankoop van het steenwol is mij wel een puntje van aandacht meegegeven. Om het vocht goed vast te houden, moeten de potten eerst helemaal worden verzadigd met water met als doel een optimale weggroei te garanderen. Dat blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een flinke uitdaging om in één week tijd 200.000 potten op een snelle manier gevuld te krijgen met de juiste hoeveelheid water. Uiteindelijk hebben we zelf een machine samengesteld die het vullen met water gaat realiseren. Hopelijk houden de potten het vocht langer vast dan mijn poriën tijdens het uitwerken van deze proef. Alles voor een beter resultaat zullen we maar denken.

Marius Mans, gerberateler in Brakel