Veredelingsbedrijf Bayer heeft deze week een nieuwe quarantainefaciliteit geopend waar resistentie tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in tomaten wordt getest. De faciliteit, gevestigd in Wageningen, versterkt en versnelt de zoektocht naar resistente rassen.

“De nieuwe kas maakt deel uit van een wereldwijde testomgeving die gericht is op het in kaart brengen van resistentiegenen onder een breed scala van groeiomstandigheden en infectieregimes”, legt Johannes Rossouw uit, hoofd Groenten R&D bij de Crop Science-divisie van Bayer.

Duurzame resistentie

Rossouw benadrukt de grondige aanpak die het bedrijf kiest als het gaat om virusresistentie: “We ontwikkelen een duurzame resistentiestrategie, door resistenties in lagen op te bouwen om zo een sterkere bescherming voor telers op te bouwen en ook door nieuwe resistentiebronnen van wilde tomatensoorten in te zetten.”
ToBRFV werd voor het eerst waargenomen in 2014 en verspreidde zich snel over de hele wereld. Deze virusziekte tast tomatenplanten aan en vormt een grote uitdaging voor de sector, aangezien deze zeer gemakkelijk kan worden overgedragen via vele vectoren, waaronder gereedschap en apparatuur, handen van arbeiders, planten, water, bodem en mensen.

Kas voorzien van extra beveiligingen

“De kas is gebouwd volgens de nieuwste industrienormen en voldoet aan de strikte regels die door de autoriteiten van de Europese Unie zijn opgesteld voor dit soort proeffaciliteiten”, zegt Laura Grapes, hoofd van EMEA Vegetables Breeding & Testing bij deze veredelaar. “De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, heeft na een strenge audit groen licht gegeven. Ik ben heel trots dat we zo’n complex in Wageningen hebben kunnen realiseren.”
De kassen zijn voorzien van extra beveiligingen om te voorkomen dat virusmateriaal de kas verlaat. Zo is de kas voorzien van een hygiënesluis, dubbele deuren, speciale netten en wordt al het gebruikte water apart opgevangen en als besmet materiaal afgevoerd.

Resistentie in de pijplijn

In 2021 lanceerde het bedrijf Strabini, het eerste onder glas geteelde tomatenras met ‘intermediate’ resistentie tegen ToBRFV. Onlangs zijn in Noord-Amerika twee rode vleestomatenrassen gelanceerd voor de glastuinbouw die ook ‘intermediate’ resistentie bieden.
Momenteel test de veredelaar meerdere nieuwe hybriden in verschillende segmenten op telerlocaties wereldwijd. De volgende golf van resistente rassen zal naar verwachting in 2023 op de markt komen. Terwijl ze ondertussen blijven werken aan het verhogen van de resistentieniveaus van hun rassen, door extra resistentiegenen toe te voegen aan onze nieuwe hybriden. De veredelaars verwachten rassen te leveren met zowel een sterkere resistentie als sterke agronomische eigenschappen en kwaliteitskenmerken voor de consument om het succes van telers in de komende jaren te maximaliseren.