Planten en mensen hebben best veel gemeen. Het verbaast mij eigenlijk altijd hoeveel onze gerberaplanten lijken op mensen. Als mens zijn we kwetsbaar voor virussen en dit hebben we de afgelopen twee jaar van zeer nabij kunnen meemaken. Maar onze gerberaplanten kunnen er ook wat van. En dan hebben wij nog het geluk dat we planten telen die niet mega gevoelig zijn voor virussen.

Maar ze zijn wel gevoelig voor beestjes. Ik ben er een groot voorstander van om die 100% biologisch te bestrijden, maar dat moet wel mogelijk zijn. Helaas zijn we nog niet zo ver. Soms doen we twee stappen voorwaarts om er vervolgens weer tien naar achter te moeten zetten. En dat brengt ons weleens in een spagaat tussen wat onze planten nodig hebben, wat we mogen gebruiken vanuit onze klanten en de overheid en het plan dat je eigenlijk oorspronkelijk volgde.

Het is goed dat er regels zijn. Daardoor blijven wij als telers ook doorzoeken naar alternatieven. Zonder die druk zal dit waarschijnlijk in mindere mate gebeuren. Het zou alleen meer logisch en begrijpelijk als de middelen en mogelijkheden van iedere productgroep gelijk zouden zijn. Je kunt hier toch wel stellen dat er op middelengebruik binnen productgroepen een behoorlijke discriminatie is. De logica hiervan ontgaat me. Ik zou dat wel eens willen weten.

Het is goed om te merken dat er steeds meer bedrijven bij komen die zich richten op een andere manier van bestrijding, of het nou met drones is of met natuurlijke vijanden. Gelukkig komen er daar ook steeds meer van. Het blijft lastig om de slagingskans hiervan te voorspellen in de zin van: hoe snel is een plaag weer onder controle en wanneer zetten we welke beestjes in? En dit zullen we in de toekomst steeds beter moeten gaan doen.

Als telers kunnen we zelf ook meehelpen om ervoor te zorgen dat we sneller van de afhankelijkheid van zwaardere middelen af zijn. Laten wij startups of initiatieven vooral stimuleren om onderzoek te doen in onze kassen. Geef ze een kans en blijf vooral kritisch, maar zonder nieuwe initiatieven of gedachtes gaan we er zeker niet komen.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker