Na een donkere winter, waarin we vier maanden lang qua lichtsommen onder het langjarig gemiddelde zaten, neemt de instraling nu snel toe. Lichttekort slaat nu dan ook alweer snel om in lichtovermaat en te hoge kastemperaturen. Afhankelijk van de (gewenste) bloeitijd moet je als teler in de desbetreffende afdelingen alweer schermen of krijten.
In de vroege afdelingen en de afdelingen met kerstbloei, kan nu veel licht toegelaten worden. Voor een goede bloei zijn veel assimilaten nodig, dus voldoende licht is belangrijk voor een goede productie. Het is hierbij echter wel van belang dat de kas- en de bladtemperatuur niet te hoog oplopen; probeer de kastemperatuur zoveel mogelijk onder 26ºC te houden. Bij hogere temperaturen neemt de assimilatie juist weer af!
Te hoge instraling
In de komende weken zal de instraling op zonnige dagen alweer zo hoog worden, dat je deze gedeeltelijk weg wil schermen. In eerste instantie kan dit door te schermen met het energiedoek (vanaf 600 – 650 W/m²). Boven 700 – 750 W/m² kan een teler ook het schermdoek gedeeltelijk sluiten. Omdat de temperatuursom vanaf eind januari bepalend is voor de bloeitijd, moet in de vroege afdelingen gestreefd worden naar een gemiddelde etmaaltemperatuur van circa 20ºC.
Bloemtemperatuur
In de mid afdelingen, die vanaf februari tot in de komende maand bloeien, moet je op zonnige dagen alweer volop schermen. Dit om de planttemperatuur en met name de bloemtemperatuur in de hand te houden. Bij hoge instraling loopt de bloemtemperatuur te hoog op, waardoor de bloemen bleek worden. Sluit het scherm in deze afdelingen vanaf 350 – 400 W/m².
Tweede krijtlaag
De late afdelingen, met bloei rond- of zelfs ver na de Moederdag, is op vrijwel alle bedrijven alweer gekrijt. Dit om de kastemperatuur in de hand te kunnen houden en daarmee de bloeitijd te kunnen sturen; hoe lager de kastemperatuur, hoe later de bloei. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan, zeker bij de extreem late afdelingen, vanaf eind maart/begin april eventueel al een tweede krijtlaag worden aangebracht.
Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende