Van wetenschappers en natuurdeskundigen krijgen we iedere keer te horen dat het klimaat aan het veranderen is. In het najaar/winter van 2015/2016 hadden telers inderdaad te maken met zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Soms leek het wel voorjaar, aangezien sommige planten buiten al aan het groeien waren. Dit weertype heeft ook gevolgen voor de ontwikkeling van de planten die al zijn geplant en ook voor planten die nog bij de plantenkwekerij staan.

De planten groeien bij dit weertype dusdanig snel dat ze soms zelfs wel enkele dagen voor liggen qua ontwikkeling. Houd hier als telers rekening mee en zorg dat de kassen tijdig klaar liggen. De planten kunnen en mogen ook niet worden geremd, omdat dit negatief is voor het verdere verloop van de teelt. Neem tijdig contact op met de plantenkweker over de ontwikkeling van de planten.

Bij deze hoge buitentemperaturen zit er veel vocht in de lucht waardoor alles moet worden gedaan om voldoende sterke celopbouw en wortels te maken. Zeker bij de telers die vast folie in de kas hebben liggen om energie te sparen en om klimaat te maken, is het bij deze hoge temperaturen geen ideale situatie. Plant- en ruimtetemperaturen zullen snel te hoog zijn wil men enigszins een plant krijgen die niet te gerekt naar de draad gaat. Tracht onder de huidige omstandigheden voldoende vocht af te voeren door te luchten. En probeer er een buis onder te houden op donkere dagen.

Houd verder ook rekening met insecten en dergelijke. Bij deze zachte omstandigheden – en daardoor veel meer luchten dan normaal in deze tijd van het jaar – kan een teler eerder worden geconfronteerd met ziekten en plagen. Blijf er kort opzitten met signaalplaten en ook door het tijdig uitzetten van biologie.

Peter Schreurs
Tuinbouwadviesbureau Innocrop Consulting