Veredelaar Dümmen Orange startte twee jaar geleden met de chrysantenteelt op een nieuwe eb- en vloedvloer om de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren. Deze innovatieve vloer combineert de grondteelt met recirculatie. Sinds de start heeft de veredelaar in deze teelt al het water kunnen ontsmetten en hergebruiken en de grond niet hoeven stomen. “Het was eerst zoeken naar de juiste watergiftstrategie. Nu zitten we op de goede frequentie en hoeveelheid”, vertelt Martien Vis.
Het telen op een ErfGoedVloer vraagt enige praktijkervaring, volgens Martien Vis. Hij is teeltvoorlichter en accountmanager bij Dümmen Orange. Sinds april 2022 teelt de veredelaar op de locatie De Kwakel met deze innovatieve eb- en vloedvloer. Het gaat om een praktijktest op beperkte schaal van 1.100 m².
“Het gaat goed. De lengtegroei van het gewas is goed en we hebben tot nu toe al het water gerecirculeerd. We hebben nog niet gestoomd. Je ziet dat de grond gewoon zijn werk doet, want we hebben geen last van aaltjes et cetera.”
Watergift van onderaf
De speciale teeltvloer bestaat uit een combinatie van grondteelt en een eb- en vloedvloer waarmee het water gerecycled kan worden. De watergift gebeurt van onderaf en het water wordt ook weer opgevangen. Het overtollige water met bijbehorende meststoffen kan zo continue worden hergebruikt. De vloer bestaat uit een folielaag met daarop een laag steentjes, afgedekt door een gronddoek. Hier bovenop ligt de teeltlaag van circa 25 cm aarde. Het water komt via een buis in de steentjeslaag het systeem in en wordt zo ook weer afgevangen.
Oplopende EC
Het was even zoeken naar de juiste watergiftstrategie, vertelt Vis. “We merkten dat de EC-waarden in de bovenlaag makkelijk opliepen. Dat zal deels door het medium komen en door het feit dat je onderdoor water geeft. Daardoor breng je steeds voeding in dat naar boven komt. Daardoor kan wat verzouting optreden.”
Dit is opgelost door de grond meer door te spoelen, geeft hij aan. “We geven nu korter bovendoor water, alleen de eerste twee weken van de teelt.” Voor de start van het planten spoelen ze de grond goed door met zo’n 30 liter per m² om de EC omlaag te brengen.
De watergift frequentie ligt nu op één keer per drie of vier dagen. Per keer geven ze 35 liter per m², daarmee krijgen we het beste waterniveau op de vloer. “We laten het een halfuur staan zodat de ondergrond zich kan volzuigen. Bij een te hoog niveau wordt de grond te nat, met een te laag niveau haal je te weinig capaciteit.”
Gunstig voor bestrijders
Voordelen zijn naast de recirculatie en het niet stomen dat de biologische bestrijders beter functioneren doordat het gewas droger blijft. Vis: “Doordat we minder bovendoor watergeven en minder middelen spuiten wordt het gewas minder vaak nat. Dit heeft ook effect op het klimaat. Een lagere luchtvochtigheid is op zich gunstig in verband met schimmelziekten, maar het wijkt wel af van de gangbare praktijk in de chrysantenteelt”, stelt hij.
Vis ziet nog niet op alle veranderingen een duidelijk antwoord. “We hebben deze proef daarom nog niet opgeschaald. Ook omdat de urgentie er bij de telers nog niet is om uit de grond te gaan telen. Maar we leren wel veel lessen om klaar te zijn voor mogelijke ontwikkelingen in de toekomst.”
Tekst: Koen van Wijk, beeld: Michel Heerkens