In één van de vier afdelingen van tomatenkwekerij Red Harvest in Middenmeer ontstond afgelopen winter tijdens de belichte teelt een probleem met wittevlieg. “Het was te laat om nog een ronde roofwantsen uit te zetten”, vertelt mede-eigenaar Wilfred Barendse die verantwoordelijk is voor de gewasbescherming. Daarom koos hij ervoor te corrigeren met een siliconenmiddel dat geen residu achterlaat en daarmee bleef de plaagdruk onder controle.
Het was deze winter de eerste keer dat Red Harvest het middel Siltac SF, gebaseerd op siliconenuitvloeiers, inzette in de tomatenteelt. “Dat deden we op aanraden van onze externe adviseur gewasbescherming. We liepen in één kas in de wittevlieg en we moesten de plaagdruk onder controle houden. Het was het laatste deel van de belichte teelt en die duurde te kort om nog biologische bestrijders in te zetten. Daarom hebben we het met dit nieuwe middel beetgepakt”, vertelt Barendse. Van januari tot in maart is wekelijks gespoten met het middel dat de vleugels van de vliegjes laat vastlopen, waardoor die zich niet meer kan uitbreiden.
Huidmondjes
Barendse: “Het had niet beter gekund. We zijn niet in de vettigheid beland en hebben de teelt schoon beëindigd, zonder dat we de geoogste tomaten moesten wassen. Daarvoor moesten we wel wekelijks dit middel spuiten. Onze teeltmanagers waren daar aanvankelijk niet zo blij mee.” Hij doelt op de kans op groeiremming wanneer je het middel wekelijks toepast, vanwege het dichtslippen van de huidmondjes. “Dat risico was er zeker omdat het een belichte teelt betrof, waar de groei toch al onder druk staat. “Maar dat is slechts in lichte mate gebeurd.”
Geen residu
Anderzijds is het een groot voordeel ten opzichte van chemische correctiemiddelen dat Siltac geen residu achter laat en dat alle gewaswerkzaamheden de volgende dag weer mogelijk zijn. “Het is voor ons dus een goede aanvulling op het pakket. Het blijft wel een correctiemiddel, want de biologische gewasbescherming staat centraal.”
Naast Red Harvest gebruiken ook enkele andere grote tomatenbedrijven dit middel waarvoor geen toelating nodig is. Wettelijk wordt het niet als bestrijdingsmiddel gezien. Er zijn daarom ook geen beperkingen in het aantal toepassingen. Barendse: “Wij hebben het in een mengverhouding van 70 cc op 100 liter toegepast.”
Na bespuiting en opdroging ontstaat een soort kleverig netje over de schadelijke insecten, waardoor deze niet goed meer kunnen bewegen of verstikken. Na een paar uur is het door UV-licht weer afgebroken, maar dan heeft het zijn werk gedaan.
Tekst: Koen van Wijk