Onze minister van landbouw, demissionair of niet, is opgedragen zoveel mogelijk boeren weg te pesten. Zijn collega, minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, strooit tegelijkertijd met miljoenen uit het 1,7 miljard dikke fonds van Invest-NL. Ze leurt met steun voor toekomstige innovatieve kampioenen zoals ASML. Daarmee zet ze volgens eigen zeggen een nieuwe stap in het Nederlandse industriebeleid. “We hebben Messi’s nodig. Anders winnen we de wedstrijd niet.” Mooi hè? Niet? Oh… U bent geen Messi? Tja, dan is die boodschap minder prettig, maar dat is wel wat de ‘denkende klasse’ nu wil, Messi’s.

Die Messi’s denkt ze te kunnen kopen, die krijgen nog wel wat steun zo hier en daar. Weet u nog dat we mondjesmaat gebruik maakten van de WSBO? De fiscale regeling voor research en development. Dit was de laatste regeling in de ruif waaruit ik in mijn kwekersdagen mee at. Lekker man, kreeg je korting op de loonbelasting van de mensen die zich in je bedrijf bezig hielden met innovatie. Die hadden wij echt wel, met een beetje nadenken vond je er zo een stuk of twee, drie. Toevallig net die wat duurdere jongens. Op een bepaald moment werd de invuloefening om hiervoor in aanmerking te komen dermate veel gedoe dat ik dacht ‘laat maar’. Dat dacht ik daarna van elke subsidie, ‘te veel gedoe’. Ik hoorde toen ook dat ASML zo ongeveer haar hele personeelsbestand in deze regeling had zitten. Geen idee of dat waar was en of dit nog steeds zo is. Clubs als ASML zijn uniek, die verdienen miljarden. In 2023 niet minder dan 27,6 miljard euro om precies te zijn. Ze hebben dan ook een afdeling ‘tax planning’ en die zet je daar dan op. Over 2022 publiceerde ASML zelfs een pamflet om aan te tonen hoe braaf zij betalen en hoeveel.

Wel ietsje minder dan wat uw BV’tje betaalt. Een VPB van ‘9%’ (in plaats van het algemene VPB-tarief van 25,8%) lees ik. Allemaal in een constant gesprek met de fiscus afgekaart. Moet u eens proberen. ASML krijgt over afgelopen jaar dus een VPB-subsidie van 4,6 miljard euro, ook dat moet u eens proberen. Hier hoor ik niemand protesteren over ‘fossiele brandstof subsidie’, of ‘het is alleen maar voor de export’. Niet aan de orde bij zo’n schoon en gewenst bedrijf? Dacht het wel. Zij maken machines voor de productie van computerchips. Volgens Wikipedia verbruiken alle computers samen zo’n 10% van de globale energie. De agrarische sector verbruikt 11 procent. Computers maken geld, dat is leuk, maar de agro-industrie maakt voedsel, ook niet onbelangrijk. En wat te denken van de crypto industrie. Deze gebruikt nu al evenveel energie als bijvoorbeeld heel Australië.

Daarnaast heeft ASML voor hun buitenlandse ‘kenniswerkers’ ook nog een klein presentje, het voordeeltje dat de eerste 30% van hun salaris netto wordt uitbetaald, het cadeautje waar Omtzigt zich druk over maakte en waar uw arbeidsmigranten helaas geen recht op hebben.

Dit is dus de toekomst waarop de linkse bestuurslaag mikt, u past daar niet meer in. De 122 miljard die de land- en tuinbouw exporteert wordt door de plastic bloemen generatie niet langer ‘interessant’ gevonden. Misschien zijn onze marges te klein of onze nagels te vuil, we zijn niet langer gewenst. De ‘denkende elite’ verwacht met een paar scheppen geld ons land van een intellectuele Europese achterblijver (schoolprestaties in exacte vakken ver onder het Europese gemiddelde) om te toveren in de unieke briljanten als een ASML. Dat noem ik nu echt ‘slim’ denken.

Wegwezen dus? Veertig jaar jonger zou ik het wel weten. Ik begon vandaag mijn vertrek te plannen. U twijfelt nog? U denkt misschien dat met de verschrompeling van de deugpartij het gedachtengoed ook is verdwenen? Word wakker. Niets is minder waar. Vrijwel de complete regerende klasse bestaat nog uit hun aanhangers, onze ambtenaren, rechterlijke macht, media, noem maar op, allemaal willen ze hoogbegaafde kinderen, een drie-, max vierdaagse werkweek en een kwetterende dagindeling. Handarbeid verafschuwen ze, tenzij het kunst is, dan mag het wel weer. Helaas, wij kunnen opzouten. Bereid u voor, denk er eens goed over na of doe het gewoon. Bezoek collega’s in andere landen of boek eens een ticket voor het komende MVO-event op 12 april waar een aantal sprekers die u normaal niet tegen komt u uitleggen wat de mogelijkheden, kansen en bedreigingen hier- en elders zijn. Het is weer eens iets anders dan de veilingvergadering, maar wel zo interessant.

Hans de Vries (was vroeger potplantenteler)
Hans@FrogsFarms.com