De laatste week van maart zijn we als gezin (na twee keer uitstel vanwege corona) eindelijk naar Disneyland Parijs vertrokken. Wat een belevenis, wat een merk en wat een mooie beplanting. Prima om dit park als perkgoedteler of bollenteler als klant te hebben, dachten we zo. Om door een ringetje te halen.

Na twee dagen op het park kreeg ik een nieuwsbericht onder ogen, waarin stond dat de toegangsprijs opnieuw omhoogging. Een kaartje kostte twee jaar geleden nog 110 euro. Nu is dat 130 euro. Met de eigenaren van dit park heb ik totaal geen medelijden. Maar toch, wat een organisatie en wat een werk. En dan te bedenken dat ze een tijdje moesten sluiten vanwege de pandemie, met alle personele gevolgen daarvan.

Dat de inflatie flink is toegeslagen en de kosten omhoog zijn gegaan weten we, maar nu word ik wel weer met de neus op de feiten gedrukt. Wij telers zien een prijsverhoging ook wel zitten. Doe maar even vijf cent per paprika meer, gewoon omdat het nodig is om uit de kosten te blijven komen en omdat iedereen om ons heen ook de prijzen laat stijgen. Net zoals Disneyland dat doet. We willen toch allemaal gezonder leven en gezonder eten? Dan zetten we vanaf nu de prijs zo weg.

Ik ben heel erg benieuwd of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Dat we onze grondstofprijzen kunnen doorbelasten en zo met alle andere producten in de supermarkt kunnen meebewegen. De alternatieven voor onze verse groenten stijgen tenslotte net zo snel in prijs. We kunnen natuurlijk wel iets uit onderhandelen, maar uiteindelijk bepaalt de markt te prijs. Laten we dus hopen dat de marktwerking dit jaar wat soepeler verloopt dan we gewend zijn. En niet dat de inkoopprijs pas omhooggaat als de eerste tien procent van onze telers gedwongen heeft moeten stoppen.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk