De Vlaamse bolchrysantenteler Mathias De Vestele krijgt zijn planten dit jaar niet aangesleept. Door de grote vraag en goede prijssetting denkt hij aan een uitbreiding van zijn bedrijf. “Wij willen met ons bedrijf naar de Europese top doorgroeien”, klinkt het ambitieus. Ook overweegt hij een uitbreiding van zijn glasareaal.

Mathias De Vestele runt samen met zijn broer Cederik het bedrijf Devo-Fleur in het Vlaamse Varsenare, nabij Brugge. In oktober loopt de productie naar zijn piek als alle bloemen van de vollegrond, die bestemd zijn voor mega-acties bij grote supermarktketens, oogstrijp zijn. Zeventien mensen halen dan de bolchrysanten van het veld en stoppen deze in hoezen.
“Het bolchrysantenseizoen onder glas zit er inmiddels op”, vertelt de teler die buiten nog 2 ha te gaan heeft. Het bedrijf combineert de openluchtteelt op 30 ha met de teelt onder glas. Het teeltbedrijf heeft 3 ha kas, verdeeld over twee locaties op korte afstand van elkaar. Begin augustus komen de eerste planten uit de kas en in de derde week van augustus loopt die productie ten einde.

Ook sla

Terwijl de bolchrysantenoogst alle aandacht vraagt, laat ook het werk in de kas niet op zich wachten. Nadat de laatste bollen verkocht waren, is de kas gevuld met slaplanten. Deze komen vanaf 1 november in productie. De Vestele is een van de vele Vlaamse telers in de regio Brugge die de teelt van bolchrysanten onder glas combineert met de teelt van groente in de winter.
De afgelopen jaren is het aantal bolchrysantentelers echter sterk afgenomen. “Door de slechte prijsvorming zijn veel oudere telers ermee gestopt of op andere teelten overgestapt”, vertelt hij. Het kasareaal van de Vlaamse bolchrysanten wordt anno 2021 op 20 ha geschat.

Prijsvorming

Aan de slechte prijsvorming is (voorlopig) echter een einde gekomen. Devo-Fleur draaide vorig jaar een goed seizoen en ook dit jaar ziet het er goed uit. “We hebben het hele jaar vraag gehad naar bolchrysanten, meer vraag dan er aanbod was”, vertelt De Vestele. De ondernemer heeft 75%van zijn teelt contractueel vastgelegd, deze productie gaat naar de retailketens die rond Allerheiligen acties houden met chrysanten.
Twee goede jaargangen heeft de teler gesterkt in zijn groeiambities. “Wij willen binnen tien jaar in areaal doorgroeien naar de Europese top, klinkt het ambitieus. “De teelt ligt mij, ik ben samen met mijn broer en wij hebben goede werknemers tot onze beschikking. Wat heeft hij nodig om zijn ambities te realiseren? “Een miljoen bolchrysanten”, luidt zijn antwoord. Momenteel produceert hij zo’n 300.000 chrysanten, waarvan het gros dus van de openluchtteelt komt.

Uitbreiding

Behalve een uitbreiding van zijn vollegrondsareaal, denkt hij ook na over een uitbreiding van zijn kassen. “Wij hebben op het huidige bedrijf de mogelijkheid om met anderhalve hectare uit te breiden en gaan daar in de winter nog eens rustig over nadenken”, besluit de teler. Op het familiebedrijf is hij verantwoordelijk voor de teelt. Zijn moeder Sandra Van Overloop neemt de financiën en de administratie voor haar rekening, terwijl zijn broer de mechanica en het transport doet.

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal