De grotere bekendheid van en stijgende vraag naar gezondere culinaire ingrediënten heeft de weg vrijgemaakt voor nicheproducten uit de glastuinbouw. Zo besloten Aart-Jan en Mirjam Bil van ‘De Schorreblomme’ in Kerkwerve om zeekraal – na vijf jaar buitenteelt – ook in de koude kas te gaan telen. Hiermee hoopt Aart-Jan Bil de teelt met een aantal weken te kunnen verlengen.

“Met de kas gaan wij een nieuwe fase in. Het bedrijf in zeekraal en lamsoor hebben wij zes jaar geleden overgenomen. Hier werd toen al 20 jaar zeekraal en lamsoor gekweekt. Het is een sprong in het diepe, maar ik weet zeker dat wij het seizoen met deze investering kunnen verlengen”, zegt Aart-Jan. De tweedehands kas met een poothoogte van 4 meter en 3-ruitsluchting is gebouwd door Debets Schalke. De kas van 2.000 m² werd begin augustus in gebruik genomen.

Culinaire specialiteit

Dat in Nederland, als zoetwaterland bij uitstek, ook zilte producten worden geteeld is nog nauwelijks bekend. Nederland is wereldwijd vermaard voor de grootschalige teelt van paprika’s, tomaten, uien en komkommers. Zeekraal en lamsoor zijn de bekendste soorten en een van de meest gebruikte zilte groenten in culinaire visgerechten. Zeekraal kan rauw worden gegeten als salade of even gesmoord in een beetje boter. Het knapperige en licht zoute zeekraal en het zoute spinazie-achtige lamsoor zijn inmiddels een luxere delicatesse op de kaart van gespecialiseerde visrestaurants. Zeekraal groeit in Nederland in ‘het wild’ in Zeeland en in de Waddenzee. Het is een seizoengroente die tussen mei en augustus beschikbaar is. Het aanbod wordt aangevuld door import uit Frankrijk. De oogstperiode loopt gelijk met Nederland. Buiten dit seizoen wordt zeekraal geïmporteerd uit Israël, Mexico en Portugal. Zeekraal wordt tot nu toe bij de oogst afgesneden en is daardoor maximaal vier tot zeven dagen houdbaar.

Nicheproducten

In Schouwen-Duivenland is Aart-Jan de enige teler van de zilte zaligheden. ”In Nederland zijn er zo’n zeven á acht zeekraaltelers. De meeste telers zijn gevestigd in het zuidwesten. Ooit was zeekraal en lamsoor voedsel voor arme mensen. Met de opkomst van de tuinbouw en het ruime aanbod van verse groenten verdwenen zeekraal en lamsoor van het menu. Tegenwoordig heb je een vergunning nodig om zeekraal in het wild te mogen snijden, omdat het een beschermde plant is. Voor dit nicheproduct wordt dan ook een mooie prijs betaald”, aldus Aart-Jan Bil. Het telen van zeekraal en lamsoor is een arbeidsintensief proces. “Uiteindelijk verkopen wij het product aan huis, aan restaurants en lokale supermarkten op het eiland en een deel van de teelt is voor de handel. We onderscheiden ons met kwaliteit, service, betrouwbaarheid en specialiteit”, vertelt Aart-Jan Bil.
In Zeeland wordt lamsoor ook wel Schorreblomme genoemd, net als het bedrijf van Aart-Jan en Mirjam Bil. De lamsoor en zeekraal groeien normaal in zoute omgevingen als dijkranden, schorren en Schouwse slootkanten, maar ook al zes jaar op het land van de familie Bil. 90% van de teelt bestaat uit zeekraal en 10% uit lamsoor. De volumeprijs per kg zeekraal is beter dan die van lamsoor.

Tweedehands kas

De vraag naar nicheproducten, zoals kruiden & cressen, waterzuivering en zeewier neemt toe in zowel binnen- als buitenland. “Het afgelopen jaar zagen we een toename van kassenbouwprojecten voor niche-producten in Nederland. De aangenomen kassenbouwprojecten voor deze teelten worden gekenmerkt door een kleiner areaal, de inzet van gebruikte materialen of een combinatie van nieuw en gebruikt. De terugverdienperiode wordt op deze manier versneld”, vertelt Jan Schalke van Debets Schalke. “Elke project is anders, zo ook de wensen en prioriteiten. Een flexibele en klantgerichte aanpak in deze markt is daarom essentieel. Vaak zijn de projecten in dit segment ook experimenteel en dan wil je gewoon dat het voor alle partijen een succes wordt”, aldus Jan Schalke.

Bron: Debets Schalke