In het afgelopen seizoen heeft in een onderzoeksafdeling in Bleiswijk een oriënterende belichte herfstteelt van bramen plaatsgevonden. Doel was om te demonstreren dat het mogelijk is om buiten het gebruikelijke seizoen bramen te produceren van hoge kwaliteit.

Eind augustus vorig jaar zijn planten van het ras Loch Tay in de kas gezet met een stengeldichtheid van zo’n 6 st/m2. Belichting vond plaats met SON-T of hybride belichting met LED-tussenbelichting en een maximale duur van 13 uur per dag. Vanaf eind november konden vruchten worden geoogst van hoge kwaliteit en goede smaak. De productie in beide behandelingen lag dicht bij elkaar. De hoogste productie is behaald onder hybride belichting. In de oogstperiode die na 7 weken vervroegd werd beëindigd konden we daar ruim 3 kg/m2 oogsten.

Een van de uitdagingen is om over goed plantmateriaal te kunnen beschikken, aangezien de planten voor de herfstteelt relatief lang moeten worden bewaard, wat de plantkwaliteit negatief beïnvloedt. Daarnaast is rijp oogsten zeer belangrijk voor de smaak. Begin januari is opnieuw geplant om het onderzoek voort te zetten.

Gerelateerd