Hoewel we nu alweer een maand na de kortste dag zitten zijn de stralingssommen nog gering. In deze vroege voorjaarsperiode neemt de stralingsintensiteit op sommige dagen alweer toe. De balans tussen al dan niet schermen en het verhogen van de etmaaltemperatuur luistert in deze periode zeer nauw. Begin februari kunnen te hoge etmaaltemperaturen problemen geven.

In onbelichte anthuriumkassen lag de gemiddelde PAR-som afgelopen week nog maar rond 1,5 mol per dag. Toch zien we dat de stralingsintensiteit op zonnige dagen alweer toeneemt, en nu alweer richting 400 W/m² kan gaan. Vanaf nu moet er dus alweer geschermd worden op instraling. Op bedrijven met plastic folie moeten telers het energiedoek rond 350 W/m² sluiten; op bedrijven zonder plastic folie al rond 275 tot 300 W/m².

Scherm dicht

In de afgelopen twee maanden werd op veel bedrijven het energiedoek en het plastic folie (voor zover beweegbaar), tijdens zonnige dagen overdag enkele uren geopend, om extra licht binnen te laten. Nu er op zonnige dagen toch alweer geschermd moet worden om de plant tegen de felste instraling te beschermen, kan het plastic folie of het energiedoek beter dicht blijven. Immers voordat de zon voldoende warmte geeft om het doek te kunnen openen, zit je ook al snel weer op het stralingsniveau waarop je moet schermen om bloem- en bladverkleuring te voorkomen.

PAR-som leidend

Op dit moment wordt op de meeste bedrijven nog een stooktemperatuur aangehouden van 18,5-19ºC. Dit resulteert in een trage groei en lage bloemproductie. Aangezien licht nog steeds de beperkende groeifactor is, kun je de stooktemperatuur nu nog niet of nauwelijks verhogen.
In de afgelopen jaren werd vaak al vanaf eind januari de stooktemperatuur snel verhoogd. Dit doen telers om de groeisnelheid te verhogen en de productiepiek in het voorjaar te vervroegen. Hierbij streefden zij vaak begin februari al naar een etmaaltemperatuur van 22ºC. Dit leidde soms zelfs tot knop-abortie (bloemoverslag) en wortelafsterving. Kijk daarom naar het licht en laat de PAR-som of stralingssom leidend zijn bij het verhogen van de stooktemperatuur:
Pas bij PAR-sommen van gemiddeld 2,5-3 mol/m²/dag kan de stooktemperatuur iets (max 1ºC) omhoog, en pas bij minimaal 5-6 mol/m²/dag kun je weer 22ºC stoken.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau van de Ende, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke