Pas op met het (te) vroeg verwijderen van het aangebrachte krijt bij vroegbloeiende cymbidium. Te hoge kastemperaturen kunnen relatief veel schade opleveren. Bij mid- en laatbloeiende soorten levert een enkele te warme dag in september weinig problemen op. Hier kan het krijt inmiddels wel verwijderd worden.

Nu het licht snel afneemt, wordt het tijd om het krijt van de kas te verwijderen, om zo veel mogelijk licht binnen te krijgen. Bottleneck hierbij is echter de kastemperatuur. Zonder krijt kan de kastemperatuur, bij zonnig en warm weer, nog snel te hoog oplopen. Als de kastemperatuur bij zonnig weer oploopt naar waarden van 27ºC en hoger, is er grote kans dat bloemtakken die net gaan strekken averij oplopen. Dit kan zich uiten in knoprui, waarbij een deel van de bloemknoppen aan de tak vergelen en afvallen.

In vroege afdelingen krijt nog niet verwijderen

Er zijn echter ook diverse soorten, waar de gevolgen van de hitte, pas over 7 tot 8 weken zichtbaar worden in de vorm van zwarte stempelkapjes en rode lippen. Het is daarom belangrijk om zeker in vroege afdelingen en afdelingen die in november en december bloeien, het krijt niet te vroeg te verwijderen. Zelfs één of enkele te warme dagen kunnen al aanzienlijke schade opleveren. Wacht dus zeker tot na half september met het verwijderen van het krijt. En kijk zelfs dan nog goed naar de weersverwachting; worden er nog warme dagen (buitentemperatuur meer dan 25ºC) verwacht, dan is het raadzaam om het verwijderen van het krijt nog even uit te stellen.

In late afdelingen krijt wel verwijderen

In afdelingen die later bloeien: mid- en late afdelingen, kan het krijt nu wel verwijderd worden. Zeker als er een relatief dikke krijtlaag aanwezig is, is het zaak deze nu zo snel mogelijk te verwijderen, om nog zoveel mogelijk licht te benutten. Hoewel ook hier de kastemperatuur liefst niet boven de 27ºC moet komen, levert een enkele te warme dag in september weinig problemen op. Ook al omdat het in de komende weken nog hooguit enkele uurtjes (te) warm is in de kas. Door op deze dagen nog te schermen kun je voorkomen dat de bladtemperatuur te hoog oploopt.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende