De laatste weken kom ik diverse aantastingen van Mucor tegen in de aubergineteelt. Deze schimmel geeft bloemrui, waardoor de productie logischerwijs afneemt. De oorzaak hiervan moet je zoeken in een combinatie van het buitenklimaat in juli en augustus én de energiebesparing die bedrijven doorvoeren.
Mucor is een schimmel die perfect gedijt bij een vochtig klimaat. Deze veroorzaakt bloemrui, met name in de aubergineteelt. De aantasting verloopt zo snel dat de bloemen voor en tijdens de zetting al van de plant vallen. Op de bedrijven die ik bezoek heeft dat hier en daar al best veel schade aangericht.
Energiebesparing
De oorzaak van dit probleem zit deels in het buitenklimaat en deels in de energiebesparing op bedrijven. Vorig jaar hebben telers al extreem veel energie bespaard vanwege de energiecrisis, maar we hadden toen een goede zomer waardoor de schade beperkt bleef. Dit jaar vielen de maanden juli en augustus, die relatief donker en vochtig waren, behoorlijk tegen. De trend in energiebesparing zet door, maar daardoor merk je wel dat je tegen de grenzen aanloopt van gewasgezondheid.
Het zijn vooral de groeizame rassen die last hebben. Door worteldruk beschadigen en lekken cellen, waarvan de schimmel weer profiteert.
Minimumbuis erbij
Je kunt dit probleem bestrijden door iets meer energie in de teelt te stoppen. Zorg dus voor een actief klimaat, een minimumbuis van 30-35°C in combinatie met luchten. Sommige bedrijven hebben hijsverwarming. Die kun je het beste ter hoogte van de bloemen hangen. Het heeft zeker zin om dat nu nog te doen, want wie rond 1 november gaat ruimen kan nog tot 2,5-3 weken daarvoor bloemen laten zetten. Dat wordt dan geen vrucht meer van 300 gram, maar een kleinere maat is nog steeds de moeite.
Tegelijkertijd vraagt de watergift om aandacht. Begin ’s morgens niet te vroeg met een druppelbeurt, maar wacht daarmee tot half elf en stop daar bijvoorbeeld mee om drie uur. Hoe generatiever je het gewas houdt, des te beter dat is. Intering tot 15% is hierbij niet ongewoon.
Of je op het einde van de teelt de planten moet koppen is de vraag, want de dieven groeien daardoor even snel door. Mijn advies is om tot het einde van de teelt goed in te draaien zodat de stengels niet knakken, een kopblaadje weg te nemen en alle dieven te toppen. Zo blijft het gewas open, wat de balans tussen blad en vruchten goed houdt.
Onderstammen en aantal stengels
Energiebesparing zal in de toekomst alleen maar meer aandacht vragen. Het vaste foliescherm is terug van weggeweest en telers installeren een tweede energiescherm. Daarom is het goed om alvast na te denken welke maatregelen daarbij passen om het gewas volgend jaar gezond te houden. Je moet nu al gaan nadenken over het soort onderstam, die best wat minder groeikrachtig mag zijn. En misschien kunnen telers die nu drie stengels aanhouden er over nadenken om er volgend jaar vier per pot aan te houden.
Tekst: Willem Valstar, StarGrow Consultancy, beeld: Marleen Arkesteijn