Hoewel de coronacrisis er aanvankelijk diep inhakte voor veel lelietelers, komt de afzet inmiddels weer op gang. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele telers. Onder meer Moederdag, de versoepeling van de coronamaatregelen in diverse Europese landen en minder aanvoer vanuit het buitenland spelen hierin een rol. De markt herstelt zich langzaamaan, maar het zal geen topjaar worden.

De eerste weken van de coronacrisis waren dramatisch voor Double Check Lily in Moerkapelle. Grote hoeveelheden lelies werden vernietigd. “Wij leveren, via de klok en bemiddeling van FloraHolland, vooral aan de groothandel”, zegt André Reijm van Double Check Lily. “In deze hoek vielen aanvankelijk de grootste klappen, de retail liep nog redelijk door. Bijna 98 procent van ons product gaat echter naar het buitenland. Als de grenzen dan sluiten, ben je de sigaar. Wij hebben meteen actie ondernomen, en de belichting en temperatuur teruggeschroefd. Hierdoor daalde onze productie met zo’n twintig procent. Maar desondanks moesten we aanvankelijk nog zeker de helft weggooien.”

Toenemende vraag

Sinds een dag of tien ziet Reijm dat de markt zich herstelt. Moederdag zorgde voor een toenemende vraag, net zoals het feit dat de bloemenwinkels in steeds meer Europese landen weer hun deuren openen. “Hoewel we nog steeds in een lager tempo telen, kunnen we inmiddels wel alles kwijt. En dat tegen gemiddelde prijzen. Dat is heel netjes. Ik heb goede hoop dat het ook de komende weken redelijk goed zal doorlopen, aangezien er door de verdere versoepeling van de coronamaatregelen steeds meer handel bijkomt.”
Desondanks ziet Reijm ook de nodige risico’s. Zo vreest hij voor de prijsvorming wanneer alle lelietelers uiteindelijk weer vol in productie zijn. “Nu wordt er op de meeste plaatsen niet op volle kracht geteeld, en dat zorgt voor een vertekend beeld. Ik ben wel bang dat het straks alsnog misgaat, als de aanvoer weer op het oude niveau komt. Kortom: de afzettrend is positiever, maar we moeten nog zeker niet te vroeg juichen.”

Onzekerheid troef

Ook een lelieteler die anoniem wil blijven, ziet dat de afzet zich langzaam maar zeker herstelt. Hij levert met name aan de Engelse retail. “De eerste paar weken van de coronacrisis moesten we negentig procent vernietigen. Consumenten kochten gewoonweg geen bloemen”, zegt de ondernemer. “Inmiddels is de situatie aanzienlijk verbeterd en kunnen we zo’n zestig procent van onze bloemen kwijt via de reguliere kanalen. Afzet via de retail is in deze tijd een voordeel, mensen moeten immers toch naar de supermarkt. En door transportproblemen komen er veel minder bloemen uit Afrika en Zuid-Amerika. Ook dat speelt ons in de kaart. Een voordeel is daarnaast dat ik voor vaste prijzen kan leveren, dus wat dat betreft loop ik geen risico.”

Geen topjaar

De lelieteler, die Orientals teelt, heeft goede hoop dat hij op korte termijn weer negentig procent kan leveren. Mits de situatie rond het coronavirus verder verbetert en de aanvoer vanuit het buitenland blijft stagneren. “Maar niemand weet waar het heengaat, voor hetzelfde geld krijgen we in Europa een tweede virusuitbraak en komt alles weer plat te liggen. Het blijft allemaal uiterst onzeker. Desondanks heb ik er nu meer vertrouwen in dat het goed gaat komen dan enkele weken geleden. Maar het is wel duidelijk dat 2020 geen topjaar wordt.”

Tekst: Ank van Lier