Tijdens de eerste editie van de internationale vakbeurs GreenTech in Amsterdam RAI werd de ID Kas van Technokas en tomatenteeltbedrijf Gebr. Duijvestijn uitgeroepen tot winnaar van de Innovation Award. In de ruim twaalf maanden daarvoor besteedde vakblad Onder Glas in een reeks artikelen al exclusief aandacht aan de ontwikkeling, de bouw en de eerste teeltresultaten van het innovatieve kasconcept. Al die artikelen zijn terug te lezen op de website van Onder Glas.

In de juni/juli-editie van 2013 gaven teler Ted Duijvestijn en Peter Zwinklels van Technokas een eerste uiteenzetting van de vernieuwende aspecten van de ID Kas.
In oktober 2013 werd de focus specifiek gelegd op het licht. De verwachting is dat door het gebruik van grotere ruiten en dubbel glas sprake zal zijn van meer licht en minder warmteverlies.
In januari 2014 werd melding gemaakt van de start van de eerste tomatenteelt in de nieuwe kas. Toen begon voor de telers de zoektocht naar wat de kas werkelijk waard is.
In Onder Glas van mei 2014 stelde teeltmanager en energiespecialist Ad van Adrichem van Gebr. Duijvestijn dat de ID Kas en installaties naar wens functioneren. Hoe de telers op dat moment omschakelden van de traditionele naar de nieuwe teeltwijze, is terug te lezen via deze link.

Roger Abbenhuijs