Roetdauw komt vaak voor in cymbidium. Door deze zwarte schimmel gaat veel van de sierwaarde van de bloemen verloren.  Een roetdauwaantasting zorgt voor veel extra (poets-) werk bij het klaarmaken van de takken, maar hoe goed je de schimmel ook afpoetst, na enkele dagen zijn de bloemen vaak weer zwart. Voorkomen is dan ook beter dan ‘genezen’.  Bijen kunnen daarbij helpen, en zijn terug van weggeweest.

Sporen van de roetdauwschimmel zijn eigenlijk altijd alom aanwezig. Deze schimmel heeft twee dingen nodig om goed te gedijen: een goede voedingsbodem en vochtige omstandigheden. Aan de takken van cymbidium hangen altijd honingdruppels. Deze druppels bevatten veel suikers en zijn een ideale voedingsbodem voor roetdauw. Om roetdauw te voorkomen moeten we dus óf deze honingdruppels verwijderen óf het klimaat dusdanig sturen dat roetdauw zich minder snel ontwikkelt.

Meer biologische bestrijding

In het verleden zijn op veel cymbidiumbedrijven bijen ingezet om de honing van de takken te verwijderen. Vaak ging dit mis, omdat telers plagen moesten bestrijden en dan de kasten moesten weghalen. Of de bijen aten de honing niet meer op. Met name het gebruik van Admire (tegen schildluis) had grote gevolgen. De bijen gingen er weliswaar niet van dood, maar ze verzamelden de honing niet meer. Nu telers de laatste jaren steeds meer biologisch bestrijden, en er vrijwel geen Admire meer gebruikt wordt, begint de inzet van bijen weer aan een opmars. Met name in augustus en september zijn de resultaten vaak zeer goed. Ook spontane invlieg van bijen en wespen geeft soms uitstekende resultaten.

Denk aan kasklimaat

Op dit moment wordt het te donker voor de bijen. Op donkere dagen vliegen ze nauwelijks meer. De maatregelen moeten nu dan ook met name gericht zijn op het kasklimaat:

  • Zorg dat het schermdoek ‘s middags op tijd dichtloopt. Door uitstraling kan de temperatuur van cymbidiumtakken die boven het gewas uit staan, soms wel 2ºC lager zijn dan de ruimtetemperatuur. De RV rond de tak is hierdoor dan flink hoger dan de meetbox aangeeft, waardoor de kans op roetdauw toeneemt. Dit kun je voorkomen door het schermdoek ‘s middags al circa anderhalf uur voor zonsondergang dicht te laten lopen, om zo afkoeling van de takken tegen te gaan.
  • Houdt overdag en ‘s nachts een minimumraamstand aan, zowel aan de luwe- als aan de windzijde. Deze minimumraamstand mag er pas uit als er voldoende condensatie tegen het kasdek is, om zo het vocht uit de kaslucht af te voeren. Je kunt de minimumraamstand dus pas afbouwen als het buiten minimaal 7-8ºC kouder is dan in de kas.
  • Zet in afdelingen met takken en bloemen ’s nachts 3 of 4 maal een korte ‘temperatuurstoot’ op het bovennet of de groeibuis. Je doet dit door gedurende circa 40-45 minuten een minimumbuistemperatuur van 45-50ºC in te stellen (onvertraagd in laten komen en eruit laten gaan). Herhaal dit elke 4 uur.

Suikers afspoelen

Naast klimaatmaatregelen is het slim om elke zeven tot tien dagen de suikers van de takken af te spoelen. Hiervoor spuit je over de takken met chloorbleekloog (circa 100 ppm: bij 15 % geconcentreerde chloorbleekloog, circa 70 ml per 100 liter). Aan dit mengsel voeg je ook de uitvloeier Motto toe (circa 20 ml per 100 liter). Heb je na deze behandeling nog steeds last van roetdauw, dan kun je de schimmel bestrijden met Switch (80 gram per 100 liter).

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende