Bij gerberatelers Holstein Flowers en Zuijderwijk & Witzier zijn de bladtemperatuur, bloemtemperatuur, kasluchttemperatuur en schermtemperaturen gemonitord.

Doel is om ’s nachts meer inzicht in de afzonderlijke temperaturen te krijgen en risico’s voor natslag te detecteren. Met warmtebeeldcamera’s zijn de blad- en bloemtemperatuur gemeten. De resultaten laten zien dat in een aantal nachten gedurende de eerste twee weken van maart de bloemtemperatuur bij Holstein Flowers gedurende de nacht 0 tot maximaal 0,5°C graden kouder kan zijn dan de bladtemperatuur. Over het algemeen was de bladtemperatuur zo’n 1 tot 1,5°C kouder dan de luchttemperatuur. Bij Zuijderwijk schommelde de bloemtemperatuur tussen 0,2°C kouder en 0,2°C warmer dan de bladtemperatuur en de bladtemperatuur was zo’n 0,5 – 1°C lager dan de luchttemperatuur.

Bij beide telers was de bloem- en bladtemperatuur bijna altijd minimaal 0,5°C boven de dauwpuntstemperatuur van de lucht. Dat betekent dat op deze plek geen natslag is opgetreden.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd