Het Amsterdamse dataplatform 30MHz heeft in een tweede investeringsronde 6,5 miljoen euro opgehaald bij investeerders Rubio Impact Ventures, PDENH, Rabo Food & Agri Innovation Fund, SHIFT Invest II en Het Goeie Grutten Impact Fonds. Het geld wordt gebruikt voor de groei van het bedrijf en om technologische ontwikkelingen te versnellen.

Het dataplatform geeft telers over de hele wereld inzicht in de klimatologische omstandigheden van hun gewassen. Het analyseert op interactieve wijze allerlei informatie afkomstig uit verschillende databronnen zoals klimaatcomputers, sensoren en handmatige invoer. Door de data te visualiseren en telers, adviseurs, distributeurs en onderzoekers binnen het platform met elkaar te verbinden draagt het bedrijf bij aan het effectiever, efficiënter en daarmee ook duurzamer telen van groenten, planten, zaden.

Rendement op gewas- en productniveau verhogen

“Ons businessmodel is erop gericht om de tuinbouw de mogelijkheid te geven om wereldwijde klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen”, aldus Timo Spruijt, CCO bij 30MHz. Met de nieuwe investeringsronde wil het bedrijf zijn rol van verbinder binnen dit proces en de technologie van het dataplatform verder uitbreiden.
Spruijt: “Onze focus ligt op het faciliteren van een kwalitatief hoogwaardige infrastructuur. Onze kracht zit hierbij in de betrouwbaarheid van de data en de continuïteit hiervan. Onze klanten gebruiken de data immers om hun rendement op gewas- en productniveau te verhogen, hun verlies te beperken, de irrigatie te optimaliseren, de opslag te verbeteren, ziekterisico’s te voorkomen en hun energieverbruik te verlagen. Deze investeringsronde bewijst hoe belangrijk onze rol in dit proces is.”

Kennis delen

De tweede grote investeringsronde is geleid door Rubio Impact Ventures. Tijl Hoefnagels van deze investeerder zegt met name onder de indruk te zijn hoe het plug-and-play platform complexe data en kennis toegankelijk maakt ongeacht de bestaande systemen of digitaliseringsniveau van de teler. “Met name de onafhankelijkheid van het platform en de mogelijkheid voor de teler om zijn gegevens te delen met eigen kennispartners verspreidt hoogwaardige kennis die niet eerder beschikbaar was voor veel telers wereldwijd.”
30MHz is een Amsterdamse scale-up die zowel hardware als software bouwt met en voor de land- en tuinbouwbouwsector. Het bedrijf is in 2014 opgericht. Tegenwoordig zijn er meer dan 35 werknemers in dienst, die meer dan 330 klanten in 30 landen bedienen.