De glastuinbouw staat bekend als een sector van ‘handen uit de mouwen’. Anderzijds staan ontwikkelingen op gebied van automatisering, mechanisatie en robotica zelfs in lastige tijden niet stil. Arbeid is enerzijds een van de grootste kostenposten in de sector, maar op diverse plaatsen in het productieproces zijn en blijven menselijke handen en ogen onmisbaar. Daarom komen arbeid en mechanisatie zeer regelmatig naast elkaar aan bod in een themanummer van Onder Glas.

Anderhalf jaar geleden stonden beide begrippen bijna letterlijk tegenover elkaar in een artikel waarin de lastige keuze tussen flexibele arbeid of automatiseren centraal stond. Vanwege de vaak hoge investeringen is het essentieel hoeveel arbeid een mechanisatieslag kan besparen. Die vraag werd beantwoord door een specialist in tuinbouwmechanisatie én een woordvoerder van een groot uitzendbureau in de sector. Conclusie was dat, door voorzichtigheid, strengere financieringseisen en de wens om opties voor andere teelten open te houden, telers minder investeren in innovatieve teeltsystemen. De inzet van uitzendkrachten groeit daarentegen nog steeds, mede door kostenbeheersing en toegenomen productiviteit. Een constatering in de geest van dat moment, want als telers weer iets meer vet op de botten krijgen, zal de drang naar mechanisatie en automatisering een nieuwe impuls krijgen.
Dat zou dan zomaar samen kunnen vallen met de introductie van de eerste plukrobots op de Nederlandse markt. Dan kan de teler de arbeidskosten verder terugdringen, zo viel te lezen in hetzelfde themanummer. Deskundige Erik Pekkeriet verwacht dat de eerste robots al zo succesvol zijn, dat de teler de investering in twee tot drie jaar terugverdient. Niet alleen in de kas, maar ook in de schuur kunnen robots een meerwaarde hebben. Daar kunnen zij de kans op fouten verkleinen, waardoor de teler de vermijdbare verlieskosten terugdringt.

Doorzoek het volledige archief eenvoudig via de speciale zoekbox op onze website www.onderglas.nl. Of lees voor meer informatie onderstaande artikelen uit april 2013:

Lees hier het hele artikel uit Onder Glas van april 2013, pagina 24-25

Lees hier het hele artikel uit Onder Glas van april 2013, pagina 32-33

Roger Abbenhuijs