Onlangs bezocht ik de paprika belichtingsproef bij het Delphy Improvement Centre. Samen met andere telers hoorde ik hoeveel moeite het kost om een luizendruk onder controle te houden. Zeer herkenbaar, bij ons allemaal.

Exact wee jaar geleden vroeg ik in mijn column om aandacht voor de snelle versmalling van het middelenpakket. Toen ging het nog om het onmisbare luizenmiddel Plenum dat plots verdween. Als het om dit onderwerp gaat krijg ik niet graag gelijk, maar de uitfasering van middelen tegen luis gaat veel te snel. Er zijn geen goede correctiemiddelen meer. En luis, dat weten we allemaal, voelt zich heel goed thuis in paprika’s.

Een goed correctiemiddel is in mijn ogen een middel dat je gebruikt om je biologische bestrijders weer lucht te geven om zo de balans terug te brengen in je gewas. Op dit moment hebben we alleen beschikking over middelen die je moet stapelen om slechts één stadium in de luizencyclus op te ruimen, zoals bijvoorbeeld NeemAzal. Ik kan dat geen volledige correctie noemen. Dat is pappen en nathouden. Bovendien krijg je door het stapelen van middelen meer werkzame stof op je gewas, dan eenmalig een fel middel inzetten.

We zijn dus inmiddels volledig afhankelijk van biologische bestrijding. Een hele mooie bestrijdingsmethode, maar je moet er geen wonderen van verwachten. De beestjes kunnen plagen niet volledig onder controle houden. Ja, natuurlijk wel negen van de twaalf maanden, maar onder de belichting, of midden in de zomer houdt het op. Dan kunnen onze biologische vrienden het ook niet meer aan. Zeker als er weer andere luizen bij komen, zoals nu bijvoorbeeld de groene perzikluis. Of luizen die resistent worden tegen bepaalde middelen.

Ik vind het dus best gevaarlijk om steeds in de media te brengen dat biologische bestrijding dé oplossing is voor elk probleem. Ja dat kan, maar alleen met de juiste correctiemiddelen. Dat moeten beleidsmakers onderkennen. Daarom verwacht ik dat het in 2022 een gevecht wordt om luizen onder controle te houden. Ik pleit dus opnieuw voor een versnelde toelating van groene middelen die ons hierbij helpen, zegt deze luizenvader.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk