Drie tuinders in het glastuinbouwgebied van Zeeuws-Vlaanderen gaan flink uitbreiden. Het betreft tomatenkweker Van Adrichem met 10 hectare, paprikateler 4Evergreen met 18 hectare en de Vlaamse paprikateler Verenigde Groentetuinders met 15 hectare. Het totale glasoppervlak gaat hiermee naar 95 hectare.

Na enkele slechte jaren voor de Nederlandse glastuinbouw gaat het weer wat beter. Voor veel telers van tomaten, paprika’s, komkommers en aubergines was 2015 een uitstekend jaar. De grotere tuinders, zoals in het tuinbouwgebied van Terneuzen, kunnen nu snel uitbreiden omdat ze daar al grond bezitten. De uitrol van 43 hectare nieuwe kassen kan daardoor snel in gang gezet worden. Alle tuinders zijn al aangesloten op het duurzame warmtenet, meldt Jenny Crone, directeur van WarmCO2.

Voorspelbare energiekosten

Tuinders die zich in de Autrichepolder van Terneuzen vestigen én insteken op het warmtenet van WarmCO2 betalen 15 jaar een vaste prijs gebaseerd op kostprijs van warmtelevering. De gasprijsontwikkeling of het mogelijk verhandelbaar worden van warmte speelt hierin geen rol. Een warmterotonde zoals in Zuid-Holland heeft verschillende leveranciers en afnemers van warmte. Dan kun je handelen. WarmCO2 heeft een gesloten systeem en telers kiezen hiervoor om risico’s af te dekken. Ze hebben vaak elders een locatie met een WKK, terwijl dat hier niet nodig is, aldus Crone.

Groei ondanks boycot

Na de boycot in de zomer van 2014 door Rusland op alle fruit en groente uit de EU en daarmee het verdwijnen van een afzetmarkt, is de stagnatie overwonnen. Nederlandse telers hebben nieuwe manieren gevonden om de afzet weer op niveau te krijgen. Vooral afspraken met ketenpartners hebben tot volumeverhoging gezorgd. Nu is de boycot nog steeds van kracht en daar zal naar verwachting niet snel verandering in komen.

Bron: www.warmco.nl. Foto: Mario Bentvelsen.