Dümmen Orange is in De Lier gestart met de bouw van het nieuwe Breeding Technology Centre (BTC) voor onderzoek in de sierteelt. Daarmee realiseert deze veredelaar en producent van uitgangsmateriaal naar eigen zeggen ’s werelds grootste, technologisch centrum voor veredeling.

In dit centrum bundelt Dümmen Orange haar faciliteiten (laboratoria en kantoren) op alle technologische gebieden waarmee zij haar veredelings- en selectieprocessen kan versnelen. Doel is om klanten over de hele wereld toegang te geven tot superieure producten, aldus de veredelaar en producent van sierteeltgewassen.

Officiële start van de bouw

Na enkele maanden aanlooptijd konden Dümmen Orange en de betrokken bouwbedrijven begin mei de officiële start van dit project vieren. De bouwbedrijven zijn geselecteerd op basis van hun kennis en ervaring met soortgelijke hightechbouwprojecten. Het nieuwe Breeding Technology Centre telt drie verdiepingen met een totale oppervlakte van 4.000 m² en biedt faciliteiten voor onderzoekers en amanuenses op het gebied van fytopathologie, genetica, genomica en plantenfysiologie. Het onderzoeksprogramma richt zich op eigenschappen die een toegevoegde waarde bieden aan de keten, zoals meer resistentie, verbeterde houdbaarheid en hogere opbrengsten.

Moleculaire veredeling

De onderzoekers in het nieuwe centrum maken straks gebruik van technologieën die de efficiëntie van veredelingsprocessen verhogen met moleculaire veredeling, efficiënte evaluatie van positieve eigenschappen en analyses van de genetische diversiteit. Evenals technologieën waardoor Dümmen Orange nieuwe rassen sneller op de markt kan brengen door het kruisingswerk te optimaliseren en teeltcycli te verkorten. Door vooruitgang op het gebied van de veredelingstechnologie kunnen klanten straks over rassen beschikken met specifieke kwaliteiten die zij met meer zekerheid en kwaliteit kunnen telen.

Bouwpartners

Kees Hertogh, projectmanager BTC bij Dümmen Orange: “We zijn blij dat wij voor dit project de juiste partners hebben gevonden met veel ervaring op dit gebied. Vanwege het wederzijdse vertrouwen dat we tijdens de voorbereiding hebben opgebouwd, zijn we ervan overtuigd dat zij het centrum vorm zullen geven op de manier waarop het is ontworpen.” De partners zijn Visser & Smit Bouw (realisatie van het gebouw), Steegman (elektrotechniek), Verstappen van Amelsvoort BV (installatietechniek) en Van den Berg Klimaattechniek (klimaatkamers). De officiële opening van het centrum staat gepland voor eind 2019.

Bron en foto: Dümmen Orange.

Gerelateerd