Dutch Greenhouse Delta sloot dinsdag 4 december op het Agro Tech India Congress een samenwerkingsovereenkomst met het Indiase INDUCED. INDUCED is onderdeel van het toonaangevende zuivel- en voedingsmiddelenbedrijf Tasty Dairy Specialities Limited dat groei van land- en tuinbouw in India ambieert en wil aanjagen. In het partnership wisselen beide partijen kennis uit, waarbij Dutch Greenhouse Delta complexe tuinbouwoplossingen exporteert via een nog te bouwen kenniscentrum.

De tuinbouwoplossingen die in de vorm van kennis vanuit Nederland komen, moet bijdragen aan het voldoen aan de Indiase vraag naar kwalitatief hoogwaardige voedselteelt. Het bedrijfsleven van India deelt op haar beurt innovatieve IT-kennis met Nederland.

Preventie in de zorg

Naast het uitwisselen van kennis over voedselteelt en IT willen Dutch Greenhouse Delta en INDUCE ook een kruisbestuiving op gang brengen tussen biotech en life science. Met deze kruisbestuiving willen beide partijen bijdragen aan preventie in de zorg door een gezondere levensstijl en voeding te stimuleren. Dutch Greenhouse Delta noemt deze gezamenlijke ambitie een belangrijk aspect voor de langetermijnrelatie tussen Nederland en India.

Indiase World Horti Center

Eric Egberts, CEO van stichting Dutch Greenhouse Delta, sloot de overeenkomst namens de Nederlandse tuinbouwsector. “Met deze samenwerking kunnen we een echte ontwikkeling in India maken op het gebied van tuinbouw. Dit doen we door een landingsplaats en expertisecentrum in India te starten, dat vorm krijgt in het kenniscentrum dat we gaan bouwen. Het ‘Center of Excellence’, zoals dit kennisinstituut gaat heten, is vergelijkbaar met World Horti Center in Naaldwijk.”

Bijdrage aan voedselvraagstuk

Het Center of Excellence komt in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Egberts: “Uttar Pradesh is de dichtstbevolkte Indische staat met 200 miljoen inwoners. Met het Center of Excellence hopen we de aandacht van de lokale overheden te krijgen en de tuinbouwprojecten in dit enorme land uit te breiden. Zo kunnen we vanuit Nederland een bijdrage leveren aan het enorme voedselvraagstuk.”

‘Win-win’

Egberts geeft aan dat Dutch Greenhouse Delta streeft naar een lokaal ecosysteem met ondernemers, boeren en leveranciers van technische oplossingen. “INDUCED gaat ons helpen met het verder vormgeven van het vooronderzoek om het Center of Excellence in Uttar Pradesh verder vorm te geven”, zegt Egberts. “Het vinden van Indiase investeerders, die het belang inzien van vers en gezond voedsel dat lokaal en duurzaam is geproduceerd, heeft daarbij prioriteit. Winstgevendheid, betaalbaarheid en werkgelegenheid voor de bevolking zijn hierbij hoofdzaak; een echte win-win.”

Foto: Dutch Greenhouse Delta.

Gerelateerd