De onderzoekscentra in de Emiraten en Saudi-Arabië, beide ontworpen door de businessunit Glastuinbouw, zijn inmiddels in bedrijf genomen. Waterbesparing is vanzelfsprekend het voornaamste onderzoeksthema voor beide centra.

De eerste resultaten zijn spectaculair. Zo is er in de winter van 2015/16 een proef gedaan met komkommer in één van de gesloten kascompartimenten waarbij een waterverbruik van 2,1 liter/kg komkommer is aangetoond. Extreem laag omdat al het water dat door de plant wordt verdampt, condenseerde in de koelers. Dat water kunnen we vervolgens via de irrigatie weer terugvoeren naar het gewas.

Momenteel voeren we deze proef ook uit met vleestomaten. Daarbij ligt het waterverbruik momenteel op 5 liter/kg, maar dat nadat we pas een maand in productie zijn. Het waterverbruik in de maanden voorafgaand aan de eerste productie is in deze waarde meegenomen, wat maakt dat die verder zal dalen naarmate de productie toeneemt. De proef wordt uitgevoerd in een compartiment met hoog CO2 (800 ppm) en laag CO2 (400 ppm), zodat de invloed van CO2 op productie en watergebruik ook te zien is.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd