Op 28 september introduceert Priva tijdens de GreenTech de Kompano: de eerste autonome, volautomatische bladsnijrobot voor de tomatenteelt in de wereld. Dit is de eerste robot op de markt die zelfstandig door een kas kan bewegen naast de andere medewerkers. Hiermee wordt 24/7 autonoom blad snijden in de tuinbouw een nieuwe realiteit.

Vakkundig en betaalbaar personeel wordt schaarser terwijl de vraag naar voedsel wereldwijd blijft groeien. Robotica biedt hiervoor een oplossing. De Kompano is ontworpen om zeven dagen per week en 24 uur per dag blad te snijden. Het is wereldwijd de eerste robot die gebruikers een economisch haalbaar alternatief biedt voor het handmatig ontbladeren van tomatenplanten. Slimme algoritmes en een gepatenteerde end-effector garanderen een doeltreffendheid van meer dan 85% bij een wekelijkse reikwijdte van 1 hectare.
De robot is eenvoudig te bedienen met een smart device en kan worden aangepast aan de voorkeuren en eisen van de gebruiker. Het apparaat werkt perfect naast de medewerkers en neemt de meer arbeidsintensieve taken voor zijn rekening. Telers krijgen ondersteuning bij het opleiden van hun personeel.

In de praktijk getest

Priva heeft de Kompano ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande Nederlandse tomatentelers, technologiepartners en experts. Samenwerking, geduld, doorzettingsvermogen en intensieve betrokkenheid van telers bleek essentieel: alleen gebruikers van de robot kunnen de toepasbaarheid goed beoordelen in de praktijk.
De robot is samen met MTA in Helmond ontwikkeld en productierijp gemaakt. Een serie van 50 robots is nu in productie. De eerste zijn inmiddels geleverd en draaien bij telers. Op termijn wordt de lijn uitgebreid met een bladsnijrobot voor komkommers en oogstrobots voor de tomaten- en komkommerteelt.

Gebruikersvriendelijke technologie

Door vele variabelen, de complexiteit en de continue veranderende omstandigheden in een kas vragen telers om intelligente en gebruikersvriendelijke technologie gecombineerd met operationele robuustheid en duurzaamheid. Priva heeft de afgelopen jaren veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van robotica-innovaties voor de tuinbouw. Na een periode van onderzoek, ontwikkeling en doorontwikkeling met telers in de praktijk, is de Kompano nu gereed voor gebruik in de markt.