Jaren geleden werd er op het bedrijf van alstroemeriateler Dick Hoogenboom uit Nieuwe Wetering een praktijkproef met buitenluchtaanzuiging gehouden. Het doel was om te onderzoeken of het microklimaat kon worden beïnvloed door de toevoer van droge buitenlucht of met luchtbeweging. Dat moest de problemen met afgroeiers en schimmelkoppen tegen gaan. De proef mislukte. Vochtblaadjes en schimmelkoppen bleven terugkomen.

“Misschien omdat we de proef onder een kap hadden uitgevoerd en niet in een afgesloten ruimte”, blikt de teler terug. Samen met zijn broer teelt hij op 29.000 m² acht rassen alstroemeria.
Sindsdien is Hoogenboom zich wel meer bewust geworden van Het Nieuwe Telen en hij volgt sinds kort een cursus hierover. “Je steekt er altijd wat van op. Momenteel ben ik bezig met het bekijken van de optie van een dubbel scherm. Het zou goed passen als ik een diffuus scherm samen met een lichtuitstootscherm zou kunnen plaatsen.”

Energiebesparing

Meer LED, verneveling, CO2, het valt naar zijn mening allemaal onder HNT. “Er is niet één weg te volgen. Het gaat erom de juiste combinatie van al die factoren te vinden en zo een optimalisatie in je teelt te bereiken”, zegt hij. “Daar ben ik naar op zoek.”
Hij werkt nu voor een derde seizoen met LED’s. Er hangt momenteel 100 µmol SON-T en 50 µmol LED in zijn kas. Veel productie per vierkante meter, met minder watt per vierkante meter, dat is zijn doel. Of hij over zal gaan op full LED is nog de vraag: “Het is financieel interessant gezien de energiebesparing in vergelijking met SON-T, maar er moet wel mee te werken zijn.”

Tekst: Marjolein van Woerkom