Het bedrijf Parrot, bekend van onder andere handsfree carkits en drones, wil dit voorjaar een zelf watergevende bloempot op de markt brengen die consumenten ontzorgt. In de pot zitten sensoren, die een aantal omgevingsfactoren meten. De pot kan zelf met behulp van ingebouwde sproeiers watergeven en de consument met behulp van bluetooth technologie en een app op de smartphone vertellen wat de plant nodig heeft. Voor de benodigde teeltkundige kennis klopte het bedrijf aan bij gewasspecialist Filip van Noort van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

De pot (Flower Power H2O) is dit jaar geïntroduceerd tijdens de beurs voor consumententechnologie CES in Las Vegas. Het is de opvolger van de pot, die voornamelijk bestond uit een gadget met sensoren in combinatie met bluetooth technologie. Hierbij werd al wel met de consument gecommuniceerd over de behoeften van de plant, maar moest het water geven nog altijd handmatig gebeuren.

Terugkoppeling

De pot is uitgerust met een 2,2 liter waterreservoir, een pompje dat op een batterij werkt, vier sproeikoppen, die de plant automatisch water kunnen geven, bluetooth technologie en sensoren die realtime de hoeveelheid licht, de temperatuur van lucht en bodem, de bodemvochtigheid en het meststofgehalte kunnen meten. Elke vijftien minuten worden deze gegevens gemeten, naar de cloud gestuurd en verwerkt.
De pot ontvangt een terugkoppeling van de verwerkte gegevens. Wanneer de plant water nodig heeft, wordt een pompje aangeschakeld en krijgt de plant via de vier sproeikoppen de juiste hoeveelheid water. In de database zitten op het moment ruim achtduizend verschillende planten met hun gegevens, zodat consumenten kunnen bepalen welke plant ze in huis hebben om vervolgens een terugkoppeling te ontvangen over de verzorging.

Database in de cloud

Deze gegevens in de database zeggen iets over de behoeften van de verschillende potplantensoorten. De database kwam tot stand door samenwerking met Wageningen UR Glastuinbouw. “Parrot had een sensor ontwikkeld voor de meting van boven- en ondergrondse parameters. Ze hadden iemand nodig met verstand van plantenteelt, die voor hen de minimum- en maximumwaarden van de verschillende parameters kon geven, waarbij de plant in leven blijft. Ze waren met deze vraag al op een aantal plaatsen geweest. Ik zag het als een uitdaging om dit op basis van onze expertise van jarenlang onderzoek op te pakken. Wij hebben in onze kassen veel faciliteiten om de teelt onder verschillende omstandigheden na te bootsen”, blikt Van Noort terug naar het begin, toen het bedrijf bezig was met de ontwikkeling van de Flower Power.
De onderzoeker selecteerde vier jaar geleden 370 potplanten die model stonden voor het totaal aantal planten in de database. Hij deelde ze in in vijf categorieën wat betreft hun behoefte aan licht, voeding en water en testte ze gedurende twee maanden uit onder drie verschillende lichtniveaus door de temperatuur, de hoeveelheid water en voeding te variëren. Zo bepaalde hij wat een plant minimaal en maximaal nodig heeft aan licht, temperatuur, water en voeding. De producent verwerkte de resultaten en verbeterde daarmee de database in de cloud.

Watergeefstrategieën

Toen het bedrijf een zelf watergevende pot ontwikkelde om de consument nog verder te ontzorgen, kreeg Van Noort begin 2015 een vervolgvraag. De onderzoeker mocht het nieuwe concept van de bloempot testen en nog een aantal extra planten. “We hebben de automatische watergeefstrategie getoetst met 56 prototypes van de nieuwe potten. Bij 24 potten met basilicum hebben we zes verschillende watergeefstrategieën vergeleken. Bij 16 potten met tomaat zijn vier verschillende watergeefmethoden vergeleken. Bij limoen, ficus, olijf en spathiphyllum hadden we elk vier potten met een eerder ontwikkelde watergeefstrategie.”
In dat onderzoek ging het zowel om toetsen van de techniek, als het zoeken naar de mogelijkheden om planten zo weinig mogelijk water te geven, zonder dat ze dood gaan. Daarmee zouden consumenten een paar dagen weg kunnen gaan, zonder dat hun dure planten in de tussentijd dood gaan. Bij tomaat en basilicum is goed te zien dat door een verminderde watergift, ook een ander type, gedrongener plant ontstaat.

Consumententest

Ondertussen ontwikkelde de leverancier de ‘echte’ pot, zoals deze in de handel moest gaan komen. In een vervolgonderzoek test Van Noort nu als ‘consument’ of de pot, de sproeiers en het batterijhuis voldoen onder verschillende omstandigheden. Op dit moment loopt er een proef bij een lage temperatuur in een afdeling van 10ºC en een hoge temperatuur van 34ºC. In de kas met lage temperatuur staan potten met spar en buxus. In de andere kas staan aloë, yucca en ficus.
De proef loopt van begin december en is net verlengd tot eind februari. De verwachting van de onderzoeker is dat de potten ook deze extremere omstandigheden goed doorstaan.

Consumentenonderzoek

Volgens Van Noort is het nog vrij uniek dat dit type onderzoek, het vertalen van wetenschappelijke kennis naar een consumententoepassing, op de onderzoekslocatie in Bleiswijk plaatsvindt. Hij vindt het een leuke ontwikkeling. Bovendien denkt hij dat het in de toekomst vaker gaat gebeuren dat er 1 op 1 onderzoeksrelaties ontstaan, zoals deze.
De onderzoeker vindt de pot een leuke vinding voor mensen die van planten houden, maar geen groene vingers hebben, of voor mensen die van gadgets houden en het leuk vinden om het welzijn van hun planten bij te houden. De vrij dure pot heeft volgens hem vooral kansen in landen waar de planten duurder zijn dan in Nederland, zoals Frankrijk of de VS. Zelf vindt hij de ontwikkeling met name interessant voor terrasplanten, omdat je daar vaker te laat bent met water geven of voor gebruik in kantoren en andere interieuren.

Betrouwbaarheid

Van Noort ziet overigens ook mogelijkheden voor professioneel gebruik. Door meer sensoren in een teelt in te zetten, kunnen telers water geven op een gemiddelde, waardoor de betrouwbaarheid van de watergift op het juiste tijdstip toeneemt. “Er zijn al telers mee bezig geweest. Het nadeel is dat je nu nog binnen 20 meter afstand moet zijn met je smartphone om de actuele stand van zaken te meten.”

Samenvatting

Een producent van carkits heeft een zelf watergevende pot ontwikkeld. Daarin zitten sensoren die de omgevingsfactoren meten en bluetooth technologie om gegevens uit te kunnen wisselen. In de cloud zitten databestanden van meer dan achtduizend potplanten. De pot zelf bestaat uit een waterreservoir, een pompje en vier sproeikoppen om de planten mee water te geven. Onderzoeker Filip van Noort heeft de grenzen voor de verschillende teeltparameters van de planten in de database ontwikkeld en vervolgonderzoek gedaan naar de werking van de pot.

Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn