Blad- en stengelkiep is een groot probleem bij de broei van tulpen. Het omkiepen van tulpen in de vaas ontstaat door een gebrek aan calcium in de steel. Calcium geeft de cellen elasticiteit waardoor de mogelijkheid ontstaat voor de plant om te strekken en dus te groeien.

De meeste strekking van het gewas vindt vaak na dag 7 in de kas plaats; de ‘kiepgevoelige fase’. Calcium is een immobiel element en komt alleen in de celwand terecht door voldoende verdamping. De juiste RV en temperatuur in de kas zijn daarom van belang.

Te hoge RV makkelijk te voorspellen

We hebben geëxperimenteerd met hyperspectraalcamera’s waarmee twee weken lang elke dag opnames zijn gemaakt van tulpen gebroeid in water bij hoge en lage RV. Uit dit onderzoek is gebleken dat je met zeer hoge nauwkeurigheid al na vijf dagen kunt voorspellen of een bak tulpen (waterbroei) bij een te hoge RV is gebroeid. Met het blote oog zie je de eerste symptomen pas bij negen dagen. In vervolgonderzoek moet blijken of na detectie extra ventilatie kiepen kan voorkomen. Dit project is gefinancierd door RVO.

Tekst: Sjoerd van Vilsteren