Het incubatieprogramma van Let it Grow gaat op 24 oktober van start. Een deskundige jury, waaronder Marco van Zijverden (eigenaar Dutch Flower Group), Harry van Dorenmalen (directeur IBM Nederland) en Ruben Nieuwenhuis (Director StartupAmsterdam) selecteerden zeven innovatieve concepten. Let it Grow is de eerste incubator die zich richt op bloemen en planten.

Afgelopen mei schreef Let it Grow een ‘open innovation call’ uit voor ondernemers en creatieven met groene, innovatieve concepten. Dat was een succes: er kwamen meer dan honderd inzendingen binnen, waaruit de jury niet vijf, zoals beoogd, maar zeven veelbelovende initiatieven selecteerde die het stadsleven positief beïnvloeden met bloemen en/of planten. De initiatieven worden gedurende vijf maanden ondersteund in het incubatieprogramma, een op maat gemaakt coachingsprogramma. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van FloraHolland.

Groene start-ups

De geselecteerde start-ups zijn:

Sprinklr biedt seizoensboxen met een bijzondere selectie planten die vanuit duurzame kwekers rechtstreeks bij de consument thuis worden bezorgd. De Sprinklr app helpt de planten groen te houden, waardoor het makkelijk en leuk wordt om thuis een groene oase te creëren.

Living Light is een sfeerlamp die zijn energie haalt uit de plant zelf. Ermi van Oers en haar team zijn de eersten die ‘microbial fuel cells’ [cellen die energie halen uit het fotosynthese proces van de plant en het omzetten naar elektriciteit] wisten te verwerken in een design product.

ConnectedGarden is een informatiesysteem voor het onderhouden van tuinen. Het platform combineert lokale sensorinformatie met andere databronnen zoals weergegevens en botanische informatie, om hoveniers en tuinbezitters te voorzien van slimme taken en alarmen.

Gardian combineert sensoren, een zonnecel, radiochip en drie led-lampjes zodat planten direct verbonden zijn met een energiezuinig en voordelig “internet der dingen” netwerk, dat een paar keer per uur metingen verstuurt naar de consument. De Gardian-app toont altijd en overal op een eenvoudige manier hoe het met de planten gaat.

Wildernis is een ‘stadstuinwinkel nieuwe stijl’; geroemd als één van de tien mooiste winkels ter wereld en pas een jaar oud. Bij Wildernis vindt de consument alleen producten die een link hebben met groen, in de breedste zin van het woord. Daarnaast biedt de stadstuinwinkel workshops aan over planten, natuur en (stads)tuinieren en kun je er terecht voor koffie en thee.

Gewildgroei is een beweging die inzet op een plantsoenrevolutie door onder andere de stoeptegel te hacken en om te vormen tot ‘levende bestrating’. Door de context van spontane vegetatie te veranderen, wordt die niet langer geassocieerd met verwaarlozing. Onkruid is geen on-kruid meer, maar gewildgroei.

Grown’s eerste product is de CressToday: een volledig geautomatiseerde kweekbak voor het laten groeien van cressen (de zaailingen van unieke planten). Met een innovatieve geautomatiseerde watergift, speciale LED groeiverlichting en een timer kan de consument al binnen 5 dagen genieten van de oogst.

Bekijk ook het filmpje van de selectiedag op facebook.

Bron: Let it Grow. Foto: Living Light.

Gerelateerd