De invulling van de arbeidsbehoefte wordt een steeds grotere uitdaging voor paprikateler Frank Bakker. Ook blijven de loonkosten stijgen. De teler investeerde daarom onlangs in een nieuw oogstsysteem met zelfrijdende karren. Bakker hoopt hiermee op jaarbasis minstens 1 fte te kunnen besparen. Daarnaast brengt het systeem meer rust op het bedrijf.

Frank Bakker van Bakker Sweet Peppers in Sevenum heeft door het jaar heen gemiddeld vijf tot vijftien arbeidskrachten aan het werk. Het gaat dan om Nederlandse, Poolse, Bulgaarse en Roemeense mensen. “De beschikbaarheid van medewerkers is een ding; het wordt steeds lastiger om voldoende mensen te vinden. Zeker goede mensen, die gemotiveerd en productief zijn. Daar komt bij dat het minimumloon al meerdere jaren op rij flink is gestegen”, zegt de ondernemer. Hij teelt oranje paprika’s op een oppervlak van 5,2 ha.

Eenvoudiger, sneller en efficiënter

Toen de eenvoudige oogstkarren waarmee Bakker werkte aan vervanging toe waren, besloot hij dan ook uit te kijken naar een systeem dat mogelijkheden bood voor arbeidsbesparing. Hij kwam uit bij Automatic Guided Vehicles; zelfrijdende karren die zich zelfstandig in de rij en van de kas naar de loods bewegen. “We hebben twintig karren aangeschaft, die over een soort ingefreesde stroomdraad in het betonpad rijden. Op die manier besparen we flink wat arbeid. Voorheen moesten de oogstkarren met een elektrotrekker van en naar de kas worden gebracht. Die elektrotrekker werd bestuurd door een medewerker. Dat is nu niet meer aan de orde, waardoor we arbeid besparen.”
Ook verloopt het oogsten volgens Bakker eenvoudiger, sneller en efficiënter. Eerst moesten oogstbuizen worden ingezet om de paprika’s vanaf hoogte in de oogstkarren te krijgen. “Dat hoeft nu niet meer; de container en de medewerker worden nu zelf op hoogte gebracht. Dat levert arbeidswinst op. Ook hebben de nieuwe containers een inhoud van 200 tot 250 kilo. In de oude karren kon slechts 100 kilo, waardoor deze regelmatig vol waren in de rij en we moesten wisselen. Nu past de oogst van een rij altijd in één kar en hoeven we nagenoeg niet meer te wisselen in de rij. Dat bespaart tijd en dus arbeid.”

Terugverdientijd

Bakker geeft toe dat het tijd kostte om te leren werken met het nieuwe systeem, dat hij aanschafte bij Berkvens Greenhouse Mobility. “We namen het nieuwe systeem op 1 april in gebruik en het duurde wel even voordat iedereen hiermee kon werken. Maar dat is altijd met iets nieuws en was ook ingecalculeerd.”
De teler verwacht op termijn minstens 1 fte te kunnen besparen door de inzet van het nieuwe oogstsysteem. Hierdoor hoopt hij de gedane investering in zeven tot acht jaar te kunnen terugverdienen. “Daarnaast is er meer rust op het bedrijf. Eerst werd er continu met karren heen en weer gereden over het betonpad. Dat is nu veel minder.”

Continu aandachtspunt

Bakker ziet op dit moment geen mogelijkheden voor verdere arbeidsbesparing bij de oogst. “Er zijn wel oogstrobots voor paprika in ontwikkeling, maar die zijn nog niet interessant voor een bedrijf als dat van mij. Wellicht kan ik de arbeidsbehoefte nog verminderen door op een geavanceerdere manier te gaan sorteren en verpakken. Arbeidsbesparing is een continu aandachtspunt.”

Tekst: Ank van Lier

Dit seizoen het nieuwe oogstsysteem in gebruik genomen. Geplaatst door Bakker Sweet Peppers op Dinsdag 23 april 2024