Monitoring van plagen is de basis voor een goede biologische bestrijding. Kennis van de verhouding van schadelijke en nuttige insecten is onmisbaar voor het bepalen van de noodzakelijke controlestrategie.

In het project PeMaTo-EuroPep (Pest Management tool for tomato and pepper in Europe) ontwikkelen we geavanceerde camerasystemen en beeldanalyse algoritmes voor de detectie van plaaginsecten. Door spint aangetaste bladeren van tomaat werden geanalyseerd met een hyperspectraal camerasysteem om te onderzoeken welke spectrale banden de meeste informatie bevatten om onderscheid te kunnen maken tussen gezond blad en door spint aangetast blad. De resultaten toonden dat zelfs bij het gebruik van alleen standaard kleurenbeelden veelbelovende classificatieresultaten zijn te behalen.

Voor de beeld- en data-acquisitie van het komende seizoen is een mobiele semi-automatische buisrailwagen voor in de kas ontwikkeld. Ook wordt gewerkt aan een op deep-learning gebaseerd beeldanalysesysteem dat wittevlieg en kevers op afbeeldingen van gele vangplaten automatisch herkent en telt. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd