In de komende Onder Glas komen twee ondernemers aan het woord, die samen met partners een succesvol teeltbedrijf runnen in Zuid-Europa. Dergelijke telers zijn de afgelopen jaren met regelmaat geportretteerd in Onder Glas. Dat gebeurde in themanummers als grenzenloos of grensverleggend ondernemen. Soms kozen pioniers er voor om hun ervaringen niet te delen, maar toch geven de thema-edities van 2011 en 2013 al een mooi beeld van succesvolle internationalisering.

Zo vertelde woordvoerder René van Dijk in oktober 2011 het openhartige verhaal over de vestiging die hij met twee collega-freesiatelers in het Westland in 2007 heeft opgezet in Ethiopië. Uitgangspunt was om daar knollen te gaan telen voor een mobiel teeltsysteem. Aangezien dit systeem te duur bleek, schakelde het Afrikaanse bedrijf over op de productie van bloemen. Hoewel het rendement nog niet hoog was, bleken de ondernemers zeker enthousiast over hun avontuur. Het artikel is hier na te lezen.

Twee jaar later in dezelfde maand een reportage van een bedrijf dat in het buitenland activiteiten ontplooit bestemd voor de eigen Nederlandse vestiging. Palmenkwekerij Forsteriana verplaatste een deel van haar bedrijfsactiviteiten naar Indonesië. Door rhapis te telen op locaties waar deze van oorsprong al groeien, bespaart het bedrijf op stookkosten en meters. De planten worden in Bleiswijk enkel nog afgehard, eventueel op hydrocultuur gezet en klaar gemaakt voor afzet. Om zaken te doen met Indonesië is volgens de telers wel voldoende begrip en geduld nodig. Lange termijn afspraken zijn lastig te maken en intensieve controle op alle werkzaamheden blijft noodzakelijk. Het artikel is hier na te lezen.

Roger Abbenhuijs