Wageningen University schrijft een handleiding voor het telen van groenten in de ruimte. De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft binnen het EU-project EDEN ISS de taak om de juiste gewassen te selecteren die uiteindelijk in kleine ruimtes op het International Space Station (ISS) kunnen groeien.
Inmiddels heeft de plantselectie plaatsgevonden. Bij de selectie is rekening gehouden met het menselijke welzijn én op het efficiënt omgaan met licht en ruimte. In het najaar van 2017 wordt een ‘space mission’ gesimuleerd bij het Neumayer III station op Antarctica, waarin een kleine groep wetenschappers gedurende één jaar gaat wonen en werken. De bemanning zal verse groenten eten, geteeld in een ‘mobiel test laboratorium’. De ’tuinder’ is een ‘space’ wetenschapper die hiervoor wordt opgeleid door de experts van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.
Mobiel testlaboratorium
Op dit moment worden er experimenten uitgevoerd om voor de geselecteerde gewassen en verschillende cultivars een zo optimaal mogelijke teelthandleiding vast te stellen. Daartoe worden in Wageningen de condities van het mobiele testlaboratorium nagebootst in klimaatkamers. Er vinden experimenten plaats onder led-belichting met alle kleuren van het zichtbare spectrum en verrood, bij verschillende lichtintensiteiten en teelttemperaturen.
Oogstsnelheid- en hoeveelheid
Bij het telen is het vooral van belang vast te stellen hoe snel gewassen zoals mini-komkommer, tomaat, radijs, kruiden en ‘ready-to-eat’ bladgroenten oogstbaar zijn na kieming, en hoeveel de gebruikers per dag kunnen oogsten gedurende een aantal dagen of weken. Op deze manier wordt duidelijk hoeveel verse groenten er op dagbasis beschikbaar komen en die de toekomstige Antarcticanauten en astronauten kunnen oogsten.
Tekst/foto: Wageningen University & Research.