Slakken vormen een groeiend probleem in de sierteelt. Doordat de toepassing van slakkenkorrels steeds meer aan banden wordt gelegd, zetten telers steeds vaker parasitaire aaltjes in om deze plaag te lijf te gaan. BASF introduceert deze week een nieuw aaltje tegen slakken, dat volgens het bedrijf beter, stabieler én goedkoper te produceren is. De leverancier verwacht dat dit aaltje telers zal helpen om slakkenschade beter onder de duim te houden.

Slakken zijn in veel sierteelten vooral berucht om de esthetische schade die ze aanrichten, geeft Piet van Boven aan. “Spaanse en gevlekte akkerslakken schrapen het bladmoes, het groene laagje, van de bladeren. Hierdoor neemt de sierwaarde van het product af”, geeft de Technisch Productadviseur Bioinsecticiden bij BASF aan. “Ook gaan ze in een product als cymbidium op de bloemen zitten. Dit zorgt voor bruine vlekken, waardoor de takken onverkoopbaar worden. Daarnaast vreten ze bij jonge plantjes aan de stengel, waardoor deze afsterven. Kortom: slakken zorgen voor behoorlijk wat uitval in veel sierteeltgewassen.”

Opmars van parasitaire aaltjes

Volgens de adviseur is dit probleem de laatste jaren fors toegenomen, doordat slakkenkorrels steeds minder mogen worden ingezet. Hierdoor zoeken telers vaker hun toevlucht tot parasitaire aaltjes. Deze dringen de slak binnen via natuurlijke openingen en geven hier bacteriën af. Die zorgen ervoor dat de slak sterft. “Voor een optimaal resultaat is het wel zaak dat de aaltjes redelijk dicht in de buurt van de slak kunnen komen. Daarvoor is voldoende vocht nodig, waarmee de aaltjes zich richting hun prooi kunnen begeven. Dit is bij slakken extra belangrijk, aangezien deze zich heel snel vermeerderen: ze leggen twee- tot driehonderd eitjes per jaar.”

‘Nee’ verkopen

Tot voor kort werd met name het aaltje Phasmarhabditis hermaphrodita ingezet tegen slakken. Aan dit parasitaire aaltje kleefden echter de nodige haken en ogen, geeft Van Boven aan. “Dit aaltje was behoorlijk lastig te produceren, waardoor we dit niet jaarrond konden leveren. Hierdoor moesten we regelmatig ‘nee’ verkopen aan telers. Dat was vanzelfsprekend niet ideaal.”

Beter onder controle

Het bedrijf ontdekte enkele jaren geleden echter dat een ander aaltje, de Phasmarhabditis californica, veel beter en stabieler te produceren is. Vanaf deze week wordt de productie van het hermaphrodita-aaltje in de BASF-aaltjesfabriek in Engeland daarom volledig vervangen door het californica-aaltje. “Dit aaltje – dat we op de markt brengen onder de naam Nemaslug 2.0 – is net zo effectief tegen slakken als zijn familielid, maar constanter te produceren. Ook is sprake van een betere vermeerderingsgraad. Hierdoor kunnen we de beschikbaarheid jaarrond plannen én gaat de prijs sterk omlaag. Dat betekent een stap voorwaarts op het gebied van slakkenbestrijding; we hopen en verwachten dat siertelers de plaag op deze manier beter onder controle kunnen houden.”

Tekst: Ank van Lier