Green05 was één van de eerste sierteeltbedrijven die ervaring opdeden met het groene middel Siltac SF. Na driekwart jaar ervaring heeft het een vaste plek binnen het gewasbeschermingsschema gevonden. Het is te danken aan de innovatieve instelling van gewasbeschermingsspecialist Martijn Roos dat Green05 er zo vroeg bij was.

Op zoek naar een oplossing voor wolluisproblemen kwam Martijn Roos van Green05 bij de importeur van Siltac uit. Inmiddels zijn er meerdere toeleveranciers die het middel aanbieden. Dat geeft dus aan dat de belangstelling groeit.
Green05 teelt perk- en potplanten op vijf locaties in Westland en Oostland. “We proberen zoveel mogelijk biologisch te doen”, zei Roos eerder in Onder Glas februari. De basis zijn roofmijten en groene middelen plus superuitvloeiers. Wolluis in de potplanten bleef echter een grote uitdaging. Daarom was Siltac een welkome aanvulling. “We hebben het tot nu toe steeds toegepast en het heeft zeker een toegevoegde waarde. De wolluis is beheersbaar”, zegt hij.

Insecten in net gevangen

Afgewisseld met de superuitvloeiers past hij het twee keer toe in een blok van vier weken. Het nieuwe middel is, net als de superuitvloeiers, gebaseerd op siliconen, maar het werkt anders. Het droogt snel op en vormt een net over plaaginsecten. Met dat net drukt hij ze dood. “Daarbij blijven de goede beestjes – de natuurlijke vijanden – redelijk goed in leven, omdat ze sneller bewegen”, ziet Roos.
In het perkgoed zet hij het middel in tegen luis. “Dat zijn kleine planten en daar droogt het snel op, wat noodzakelijk is. De toepassing bij potplanten is lastiger. Als het blad te lang nat blijft, krijg je toch schade: krom trekken van bruin blad en bruine randjes. Om die reden is het een middel met een gebruiksaanwijzing. Je moet uitproberen welke dosering goed werkt zonder schade. Elke teler moet zijn eigen recept vinden.”

Voortdurende verbetering

Roos blijft het middel toepassen. Nu de grote orders weg zijn, kan hij zich weer buigen over verdere verbetering van de geïntegreerde bestrijding. “Dat blijft nodig. Je komt steeds nieuwe dingen tegen. Applaud bijvoorbeeld, een insecticide tegen wolluis dat goed past in geïntegreerde bestrijding, werkt steeds minder.”
Hij zou graag zien dat er meer kennisuitwisseling en gezamenlijk onderzoek zou plaatsvinden in de sierteelt, zeker als het gaat om de echte probleemplagen.

Tekst en beeld: Tijs Kierkels