Het Nederlandse marktaandeel in de wereldwijde export van snijbloemen is voor het eerst gedaald onder het gezamenlijk marktaandeel van Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië. Dat concluderen Rabobank en Royal FloraHolland, die de internationale trends en import- en exportstromen in de sierteelt in kaart brachten. De resultaten zijn gepubliceerd in de World Floriculture Map 2016.

Sinds Rabobank in 2005 de eerste World Floriculture Map publiceerde, is het Nederlands aandeel in de wereldwijde snijbloemenexport blijven dalen. Dat aandeel staat momenteel op 43%, terwijl dit tien jaar geleden nog 50% was. In 2015 hebben de vier rijzende sterren – Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië – Nederland voor het eerst gezamenlijk ingehaald. Hun gecombineerde snijbloemenexport bedraagt nu 44% van de wereldwijde snijbloemenexport. Nog maar twee jaar geleden was dat aandeel 33%, in 2005 slechts 25%.
Hoewel rozen nog steeds de voornaamste snijbloem zijn waarin deze vier landen handelen, heeft Colombia een redelijk gevarieerd productaanbod. Het is inmiddels de grootste exporteur van chrysanten en de tweede grootste exporteur van anjers. Voor deze evenaarlanden blijft het echter een uitdaging om snijbloemen te telen en te exporteren, ondanks de lage productiekosten, het gunstige klimaat, de grote omvang van de kwekerijen en de stijgende efficiëntie en kwaliteit. Er is nauwelijks een binnenlandse markt en producenten kampen met onvoldoende luchtvrachtcapaciteit, hoge transportkosten, instabiele wisselkoersen en gespannen politieke en sociale omstandigheden, aldus de opstellers van het rapport.

Sierteelt in beweging

Het rapport noemt verder de volgende actuele ontwikkelingen:
• de online verkoop van sierteelt is in opkomst, terwijl tuincentra en bloemisten onder druk staan in Europa
• de Amerikaanse sierteelt herstelt zich, maar de wereldmarkt is kwetsbaar
• de import van snijbloemen in Rusland daalt
• Nederland blijft een grootmacht in de internationale sierteelt, maar Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië zijn bezig met een inhaalslag op het gebied van snijbloemen
• Colombia stoomt vooruit en is een voorloper geworden in de handel van snijbloemen per zeecontainer

Het nieuwe tijdperk zal sterk beïnvloed worden door de mondiale geopolitiek, vanwege toenemend protectionisme en een moeizaam handelsklimaat. Daarnaast beïnvloeden ook de sterke digitalisering en het toenemende belang van duurzaamheid de sierteelt. Sierteeltbedrijven kunnen hun positie als marktleider vasthouden door zich voor te bereiden op het onverwachte. Door sterk maar flexibel te zijn kunnen ze zich wapenen tegen alle toekomstscenario’s. Bedrijven kunnen daarnaast kansen grijpen in andere afzetmarkten, hun inkoop verplaatsen naar andere landen of regio’s, hun marketing uitbreiden naar digitale kanalen en hun leveringsketens duurzamer inrichten.

Lees hier het volledige rapport of download de World Floriculture Map 2016 (infographic).

Bron/infographic: Rabobank