In november startte de oplevering van de nieuwe, duurzame productielocatie van Florensis in Dinteloord. Na een intensieve testperiode was alles ruim op tijd klaar om de voorjaarspiek (januari-april) op te kunnen vangen. Directeur binnenlandse productie Adriaan Vonk kijkt tevreden terug op de vuurdoop, die vanwege de coronacrisis ook een schaduwkant had.

Voor uitgebreide festiviteiten en open dagen is in deze coronatijd natuurlijk geen plaats. Toch heeft het bedrijf de geslaagde ingebruikname van de nieuwe locatie enkele weken terug op gepaste wijze intern gevierd met het voltallige internationale team. “Vanachter onze beeldschermen en webcams hebben we elkaar toegesproken, toegedronken en een leuke quiz gespeeld. Daarna was het weer ‘business as usual’, voor zover je daar in de huidige omstandigheden van kunt spreken”, zegt Adriaan Vonk.

Hypermodern

Als projectverantwoordelijke vertelde de directeur in de december editie van vakblad Onder Glas uitvoerig over de ins en outs van het hypermoderne bedrijf, dat onder andere over een zeer grote cabriokas (1,5 ha) en een bedrijfshal met 18 steksteekrobots beschikt.
“Alles was op tijd en geheel volgens plan gereed, zodat we de installaties uitgebreid konden testen”, blikt hij nu terug. “Het was fantastisch om de afdelingen in de loop van januari te zien volstromen met plantmateriaal. Onze productiepiek is kort en hevig, en in Hendrik-Ido-Ambacht waren we echt uit ons jasje gegroeid.”

Domper

In maart zette de uitbraak van het coronavirus een stevige domper op de feestvreugde. “Ineens werden er orders gecanceld”, zegt Vonk. “Dat was even schrikken. Niet alleen voor ons, maar vooral voor onze klanten die hun producten plotseling niet meer verkocht kregen.” Nu het hoogseizoen achter de rug is, stelt het directielid vast dat de schade toch nog is meegevallen. Dankzij het goede weer in heel Europa zochten veel thuisblijvers hun heil in de achtertuin of op het balkon en is de vraag onverwacht toch weer redelijk snel hersteld. “Wij hebben de dip zeker gevoeld, maar kijken toch weer met het nodige optimisme vooruit naar het nieuwe seizoen.”

Cabriokas

Aan de nieuwe locatie zal het niet liggen, want die liep en loopt als een trein. Vonk: “In de cabriokas kunnen we onze producten beter afharden dan in traditionele kassen. Bovendien hoeven we nu veel minder chemische remstoffen toe te passen, omdat het buitenklimaat die rol overneemt. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog eens een open dag houden, zodat geïnteresseerden zelf een kijkje kunnen nemen in het bedrijf. Voorlopig zit dat er echter niet in.”

Tekst en beeld: Jan van Staalduinen