Certhon presenteerde deze week een multifunctionele robot die geheel zelfstandig tomaten detecteert, snijdt en naar kisten transporteert. De deep-learning technologie maakt de robot slimmer met elke oogst.

De Harvest Robot kan vruchten detecteren en identificeren welke tomaten klaar zijn om geoogst te worden dankzij geavanceerde visiontechnologie. De robot beweegt in meerdere richtingen om de optimale positie en route voor de oogst te vinden. Dankzij slimme camera’s en verlichting kan hij dag en nacht oogsten. In de nabije toekomst kan hij ook de opbrengst in kaart brengen en het klimaat en de gezondheid van de planten meten, inclusief de functionaliteit om de plant te beschermen tegen plagen en ziekten.
Haruhiko Kato, Chief Technical Officer bij Certhon: “Elk gewas is uniek en de toestand van de gewassen verandert elke dag. Daarom is het van groot belang dat de robotbeweging zich aanpast aan elke hoogte, richting en groeisnelheid. Door de robot al deze vaardigheden aan te leren, kunnen we de manier van telen echt veranderen.”

Samenwerking

Certhon engineert en produceert turnkey, op-maat-gemaakte oplossingen voor de meest hightech tuinbouwprojecten, waar ook ter wereld. Het bedrijf heeft meer dan 125 jaar ervaring in de tuinbouw. Met 150 hoogopgeleide en ervaren experts heeft het bedrijf alle kennis en technologieën onder één dak om ondernemers in staat te stellen alles te telen, overal ter wereld. De onderneming richt zich op grootschalige kasprojecten.
Met ingang van 1 april 2020 is het Japanse bedrijf DENSO, wereldwijde producent van auto-onderdelen, mede-eigenaar geworden. Het bedrijf is een leider en pionier in productie-automatisering, inclusief het ontwerp en de productie van industriële robotarmen. Het bedrijf heeft al verschillende robots voor de tuinbouw ontwikkeld, die wereldwijd op grote schaal worden gebruikt.