In de Nederlandse tuinbouw onder glas komen verschillende slakken voor; huisjeslakken en naaktslakken. Deze slakken zijn een toenemend probleem in allerlei gewassen. Dat vraagt om nieuw onderzoek.

Uit literatuuronderzoek is gebleken dat in het verleden onderzoek is uitgevoerd met het testen van middelen en naar de mogelijkheden van biologische bestrijding. Bekend is dat verschillende loopkevers predatoren zijn van naakt- en huisjesslakken, maar deze worden tot nu toe nergens gekweekt en op de markt gebracht.

Het huidige onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de leden van de gewascoöperaties Alstroemeria en Cymbidium. Telers van beide gewascoöperaties hebben slakken verzameld. De slakken zijn gedetermineerd. In alstroemeria komt Deroceras invadens (Zuidelijke akkerslak) voor en in cymbidium de Lehmania valentiana (Spaanse aardslak). Op deze naaktslakken worden middelen getest op laboratoriumniveau. De middelen zijn in overleg met de BCO-slakken uitgekozen op basis van het literatuuronderzoek en de op dit moment toegelaten middelen. Op de foto een slak met op het stukje bark een eitje.