Het PPS Smart Materials project onderzoekt de volgende generatie slimme en aanpasbare materialen die in de nabije toekomst in kassen over de hele wereld kunnen worden gebruikt. Die kasdekmaterialen zijn er op gericht om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van hulpbronnen zoals energie, met tegelijk een hogere kwaliteit en opbrengst van tuinbouwproducten.

Het project wordt gefinancierd door het High Tech to feed the World programma, de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Holland High Tech en het Ministerie van Economische Zaken en door een aantal commerciële partners. De slimme kasdekmaterialen moeten het mogelijk maken om de hoeveelheid en de kwaliteit van het zonlicht in de kas voor elk gewas- en klimaatgebied in de wereld te optimaliseren, zelfs gedurende de dag.
Voor het onderzoek naar de potentie van deze slimme kasdekmaterialen met omschakelbare filters gebruiken onze kasdekexperts onder andere kasklimaat- en gewasgroeimodellen. De veranderingen in de optische eigenschappen van het kasdek kunnen bijvoorbeeld worden bewerkstelligd door het aanbrengen van een elektrische spanning op het materiaal. Een slim kasdek kan op die manier onder andere worden gebruikt om de hoeveelheid doorgelaten zonlicht onmiddellijk aan te passen aan de gewasbehoefte.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd