Zo’n 80 adviseurs en 100 telers bezochten de afgelopen twee dagen de Demodagen van Certis in het World Horti Center. Technisch specialisten van het bedrijf leidden de geïnteresseerden langs gewasbeschermingsproeven in de Demokas van het complex. Spintbestrijding en ontsmetting vormden de hoofdthema’s. Er wachtte de bezoekers in elk geval één leuke verrassing.

“We hebben in onze proefkas meerdere objecten in een komkommergewas voor een spintproef”, zegt technisch adviseur Irma Lukassen namens Certis. “Drie daarvan hebben betrekking op twee nieuwe biorationals en op een etiketuitbreiding van een biorational die al op de markt is. Omdat het hier gaat om nieuwe toelatingen die nog niet rond zijn, kan ik die middelen nog niet met naam benoemen. Dat mag ik wel voor een oud chemisch middel dat een beetje in de vergetelheid is geraakt, namelijk Nissorun. Dat liet verbluffende resultaten zien.”

50% eidoding in drie dagen

Drie dagen na toepassing van de oudgediende werd al 50% eidoding vastgesteld en dat percentage liep daarna gestaag op. Dat snelle en grote succes verbaasde zowel de bezoekers als Lukassen en haar collega’s. “Het is al tientallen jaren op de markt, maar wordt nog weinig gebruikt”, licht zij toe. “Niet eens vanwege verminderde gevoeligheid voor de werkzame stof, maar eerder omdat er veel nieuwe middelen op de markt zijn gekomen en er dankzij de nadruk op biologie sowieso minder chemie wordt ingezet. Wat ook mee kan spelen, is dat Nissorun alleen werkt op eieren en larven en niet op volwassen spint.”

Dankbaar correctiemiddel

Vanwege het onverwacht snelle en goede bestrijdingsresultaat, in combinatie met de goede integreerbaarheid met biologie, lijkt het ooit zo belangrijke spintmiddel iets van zijn oude glans te hebben herwonnen. “Nee, ik zou het zeker niet afserveren”, zegt Lukassen resoluut. “Met zulke resultaten is het een dankbaar correctiemiddel, zelfs wanneer het maar twee ontwikkelingsstadia effectief bestrijdt. Afgaande op de reacties onder de bezoekers, denk ik dat er de komende weken nog veel over wordt gesproken.”

Snel en volledig ontsmetten

Het tweede thema, ontsmetting, is vanwege de virusproblematiek in onder andere tomaat zeer actueel. Ondanks hun terechte vrees voor virusoverdracht, bezochten ook enkele tomatentelers het jaarlijkse evenement. “Er zijn maar twee ontsmettingsmiddelen die je in een kas met gewas mag gebruiken, en dat zijn Menno Florades en Jet 5”, vervolgt de technisch specialist. “Jet 5 doodt als enige zowel algen, bacteriën, schimmels als virussen en is bovendien het snelst werkende middel.”

Tekst: Jan van Staalduinen, beeld: Studio G.J. Vlekke