Op locaties waar de temperatuur hoog is en de luchtvochtigheid laag kan een pad en fan kas worden gebruikt. Hierbij stroomt buitenlucht door een pad-wall, een open structuur waarover water stroomt, waarbij de lucht vocht opneemt en daarbij afkoelt.

Traditioneel wordt de lucht door de pad heen gezogen, omdat de fan aan de andere zijde van de kas de lucht uit de kas zuigt. Dit veroorzaakt een onderdruk in de kas. In een overdrukkas wordt de gekoelde lucht met fans de kas ingeblazen. De lucht verlaat de kas weer door het dek.

Waterverbruik kan 25% omlaag

Het Estidamah center in Riyadh onderzoekt welke van deze twee systemen het meeste water bespaart. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat de overdrukkas meer dan 25% minder water gebruikt dan de onderdrukkas. Hiervoor zijn twee redenen:

  1. Lucht in de overdrukkas die door het kasdek naar buiten gaat is veel warmer dan de lucht met een gemiddelde kastemperatuur die de onderdrukkas verlaat.
  2. In de onderdrukkas komt veel warme lucht naar binnen via de kieren. Dit verhoogt de koelbehoefte. Dit is niet het geval in een overdruk kas.

Tekst: Jouke Campen