Na vijf jaar testen en aanpassen van teelt en uitgangsmateriaal, is de proef van 2022 met gember van eigen bodem (biologisch geteeld) een succes. En toch kan het nog beter, mooier en gelikter, vindt Arie Havelaar van Sawari Fresh International, importeur van gember en knoflook en inmiddels op kleine schaal (0,6 ha) ook teler van gember.

Het gewas staat zo’n 1,50 meter hoog in de koude kas in het Zeeuwse Poortvliet. De gemberknol oogt imposant en gezond, maar Sawari ziet vooral toekomst in de verse gember met stengels en blad, vergelijkbaar met producten als verse knoflook en bosuitjes. Daarom wordt er straks op een andere plek nog een paar jaar doorveredeld. De onderneming is nu op zoek naar Nederlandse ‘pleegtelers’ die hier toekomst in zien.

Horeca is enthousiast

De horeca reageert voorlopig enthousiast op de biologische smaakversterker van eigen bodem met een exclusief duurzaamheidslabel. Want: lokaal geproduceerd, beter van smaak en gecontroleerd biologisch met een lage footprint. Een deel van de meerkosten wordt gecompenseerd door een lage belasting van het milieu.

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto