Op 6 juli opende Philips het GrowWise onderzoekscentrum voor city farming op de High Tech Campus in Eindhoven. In het centrum onderzoekt Philips het binnen telen van groenten en kruiden onder blauw en rood LED-licht.

De nieuwe faciliteit is in haar soort één van de grootste ter wereld. De ruimte is hermetisch afgesloten van natuurlijk licht en lucht, wat volledig gecontroleerde teeltomstandigheden mogelijk maakt. Elke ruimte,  in totaal zijn er acht klimaatruimten, is uitgerust met vierlaags gemechaniseerde plantenrekken, wat resulteert in een totaal teeltoppervlak van 234 m². In elke plantenlaag van de faciliteit zijn Philips-armaturen geïnstalleerd die blauwe, rode en ver-rode LED’s bevatten; deze zijn specifiek ontworpen voor het telen van gewassen.

LED-licht groeirecepten

Het onderzoek concentreert zich op het optimaliseren van teeltrecepten voor bladgroenten, aardbeien en kruiden. Andere onderzoeksterreinen betreffen het binnen telen van gewassen die rijker zijn aan koolhydraten, zoals aardappelen en tarwe. Het onderzoek leidt tot op maat gemaakte LED-licht groeirecepten voor telers, die zo hun jaarrond productopbrengst kunnen vergroten en productkwaliteit verbeteren.
De klimaatbeheersing en watergift in het GrowWise Center worden geregeld met Priva Blue ID hardware en Priva TopControl 8 software. Priva Partner CambridgeHOK heeft hiervoor de HVAC-regelingen gebouwd. Een speciaal voor deze toepassing ontwikkeld, kleiner type Priva waterunit zorgt voor de toevoer van water en voedingsstoffen.

Bron: Philips/Priva