In de afgelopen twintig jaar zijn het areaal en de intensiteit van belichting in de glastuinbouw fors toegenomen, met een sterke stijging van het elektriciteitsverbruik als gevolg.

In de afgelopen jaren is de belangstelling voor LED’s sterk toegenomen, vanwege de hogere efficiëntie waarmee elektriciteit wordt omgezet in licht en vanwege de mogelijkheden die LED’s hebben om licht in de gewenste kleur te geven. Er is echter nog maar weinig kennis beschikbaar over de effecten van lichtkleuren op de groei en ontwikkeling van gewassen en het functioneren van biologische bestrijders, wanneer LED’s een aanvulling zijn op het zonlicht.

In het project ‘LED-licht bij zonlicht’ wordt hier onderzoek naar gedaan. Hiervoor zijn in het IDC LED chrysant en alstroemeria geplant onder zeven lichtspectra die verschillen in hun aandelen blauw, wit, rood en verrood licht. Gedurende de teelt volgen we groei, ontwikkeling en bloei, evenals onderliggende processen zoals fotosynthese en lichtonderschepping. Dit onderzoek wordt onder meer begeleid door telers van beide gewassen.

Tekst: Anja Dieleman.

Gerelateerd